Saznajte:

– kupus za zdravlje i kao lek
– za želudac
– za reumu
– za vene
– kiseli kupus lekovitost
– sok od svežeg kupusa
– obloga od kupusa

Kupus i zdravlje

Volite salatu od kupusa? Da li ste znali koliko je kupus značajan za vaše zdravlje? Kupus može dа vаrirа u boji – od zelene do crvene i ljubičаste, a lišće može biti glаtko ili naborano. U 100 g kupusa se nalazi samo 40 kalorija, što ga čini dijetalnom namirnicom. Zahvaljujući svom dragocenom sastavu, kupus je od neprocenjive vrednosti za vaše zdravlje i preporučuje se da ga što češće konzumirate.

Jednа polovinа šolje seckаnog kupusа (75 grаmа) sаdrži 17 kаlorijа, 4 grаmа ugljenih hidrаtа (uključujući 1 grаm vlаkаnа i 2 grаmа šećerа) i 1 grаm proteinа. Ukoliko pojedete samo polа šolje kuvаnog kupusа, obezbedićete svom organizmu 47% vitаminа C od ukupne količine koja se preporučuje za dan. Kupus takođe sadrži i znatnu količinu vitаminа K, mаngаn, folnu kiselinu i mаnju količinu vitаminа B6, kаlcijumа, kаlijumа i tiаminа. Kupus sаdrži аntioksidаnse holin, betа-kаrotin , indol, sulforafan, lutein i zeаksаntin, kаo i flаvonoide kempferol, kvercetin i apigenin. Inače, crveni kupus sаdrži veću količinu ovih lekovitih sastojaka nego zeleni kupus.

kupus kao lek

Mnoge studije su pokаzаle dа povećаna upotreba biljnih nаmirnicа kаo što je kupus smаnjuje rizik od gojаznosti, dijаbetesа, srčаnih oboljenjа i ukupne smrtnosti, ali i povećava kvalitet kože, energiju i podstiče mršavljenje.

Dakle, jasno je da je kupus i više nego bitna namirnica za zdravlje čoveka, pa pojačajte unos ovog dragocenog povrća.

Kupus kao lek

Kupus kao lek je najbolje koristiti kao svež ili kratko baren, a svakako da je poželjno konzumirati organski uzgajan kupus.

Kupus kao lek se koristi u sledećim slučajevima:

– lečenje kardiovaskularnih bolesti (sprečava srčani i moždani udar, snižava nivo holesterola u krvi, leči anemiju itd.)

– ima antioksidativno svojstvo i čisti organizam od toksina

– sadrži folnu kiselinu, pa je poželjno dag a koriste trudnice za pravilan razvoj ploda

– pomaže kod reumatizma i artritisa

– za bolji kvalitet kože (protiv rana i opekotina na koži)

– za želudačne bolesti, naročito za čir na želucu

– regulisanje probave i za bolje varenje

– kupus sadrži sinigrin koji ima antikancerogeno dejstvo (smanjuje rizik za rak dojke, debelog creva, prostate)

– za lečenje astme, bronhitisa, upale grla i drugih bolesti disajnih organa

– ima antiupalno dejstvo

– podstiče mršavljenje

– jača imunitet

– ublažava nesanicu i depresiju

Kiseli kupus lekovitost

Volite da jedete kiseli kupus? Ova ukusna salata je i više nego lekovita. Kiseli kupus mnogi pripremaju kao zimnicu i nezaobilazna je namirnica na trpezi tokom zimskih dana.

Kiseli kupus – lekovitost:

– bogat je vitaminom C, ali i mnogim drugim vitaminima i mineralima

– reguliše probavu

– regeneriše jetru

– pospešuje zarastanje rana, opekotina

– jača imunitet

– protiv dijabetesa

– antikancerogeno dejstvo

Na internetu možete pronaći recept kako se tačno kiseli kupus, pa možete i sami pripremiti ovu dragocenu zimnicu.

Sok od svežeg kupusa

Možete napraviti sok od svežeg kupusa. Priprema se na sledeći način: očistiti i sitno iseckati 500 g kupusa, zatim samleti i ostaviti da odstoji neko vreme. Zatim procediti sok kroz gazu i čuvati u frižideru. Sok piti između obroka. Sok od svežeg kupusa se pre svega koristi za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, a može se koristiti i za mnoge driuge tegobe kod kojih je kupus delotvoran, kao što smo već naveli.

Kupus kao lek za želudac

Kupus sadrži lekovite sastojke (poput glutamina) koji deluju pozitivno na želudac i creva. Kupus sadrži bitne elemente koji štite sluzokožu želuca, čime sprečavaju mnoge bolesti ovog organa. Jača želudac i reguliše lučenje želudačne kiseline. Takože reguliše i crevnu floru, čime poboljšava probavu. Možete koristiti sok od svežeg kupusa koji je odlično prirodno sredstvo za lečenje čira na želucu.

Obloga od kupusa

Verovatno ste čuli da kad god neko ima neki upalni proces na koži ili bol, kažu ‘’stavi list kupusa’’ na to. Zašto je to tako? Obloga od kupusa je stari narodni lek za lečenje mnogih kožnih tegoba, pre svega. Kupus ima antiupalno dejstvo, ali i antibakterijsko, pa je izvrsno sredstvo za dezinfekciju rana, ublažavanje opekotina, ekcema, akni, čireva itd. Obloga od kupusa može pomoći i kod glavobolja, otoka, hemoroida, reume, bolova u bubregu itd. Kao oblogu možete koristiti svež list kupusa sa kog ste uklonili rebra, a kod težih stanja možete praviti i obloge od svežeg soka kupusa.

Kupus kao lek za vene

Veliki broj žena ima problema sa proširenim venama, koje osim što predstavljaju zdravstveni problema, predstavljaju i estetski veoma neprijatnu pojavu. Znamo da s eproširene vene generalno teško leče, ali postoje brojne prirodne metode za ublažavanje ovog stanja.

Kupus kao lek za vene se koristi u obliku obloga od svežeg lišća kupusa koje se nanose direktno na obolelo mesto. Obloge od kupusa se drže dok se ne osuši list, a zatim se zamene novim. Nakon dužeg vremena primene ovog prirodnog lečenja vena uz pomoć kupusa, primetićete poboljšanje. Odmah na početku terapije kupusom ćete primetiti da je otok manji, kao i bol.

Kupus kao lek za reumu

Kupus kao lek za reumu se veoma često koristi u narodnoj medicini. Obično se prave obloge od kupusa u kombinaciji sa rakijom (listovi se preliju rakijom) ili se list kupusa prepegla pa se tako topao stavi na bolna mesta. Obloge treba promeniti nekoliko puta u toku dana, a primećeno je da nakon dugotrajnog lečenja reume kupusom – rezultati sigurno neće izostati.