kupusom

Kupus nutritivna vrednost sadržaj glavnih nutritijenata,koristi za zdravlje…
Kupus se strukturalno sastoji od klastera oštrih listova razvijenih jedan preko drugog u kompaktnim slojevima, dajući mu okrugli ili obli oblik. Nekoliko sorti kupusa se gaji širom sveta, uključujući zelene, ljubičaste, crvene, i Savoi
 kupus kalorije vitamini
Kupus kalorije u 100 grama
Svež kupus ima od 22 do 25 kalorija
Kiseli kupus ima od 18 do 22 kalorije
Slatki kuvani kupus ima ima i do 50 kalorija
Kuvani kupus bilo kiseo ili sladak ima malo više kalorija ako se doda malo ulja prilikom kuvanja.
Kupus salata takodje ima desetak kalorija više ako joj dodate malo ulja.
Kupus sadrži malo preko 5 grama ugljenih hidrata.
Kupus se smatra izuzetno niskokaloričnom namirnicom ako uzmemo u obzir da su dnevne potrebe od 2000 do 2500 kalorija.
Za popunjavanje dnevnih potreba u kalorijama samo kupusom bilo bi potrebno pojesti preko 10 kilograma kupusa tokom jednog dana.Ako konzumirate bilo svež,kuvan ili kiseo kupus nećete uneti mnogo kalorija.Zbog toga se kupus koristi za dijete kao što je kupus dijeta.

Zdravstvene koristi od kupusa

Svež kupus je izuzetno hranljiv, međutim, ima vrlo malo masti i kalorija. 100 g listova daju samo 25 kalorija.

Povrća je skladište fito-hemikalije kao što tiocijanat indol-3-karbinol, lutein, Zea-kanthin, Sulforafan i isothiocianat. Ova jedinjenja su moćni antioksidansi, a poznato je da pomažu u zaštiti od raka dojke, debelog creva,i raka prostate kao i da smanjuju LDL ili “nivo lošeg holesterola” u krvi.

Svež kupus je odličan izvor prirodnih antioksidanata i vitamina C. Obezbeđuje 36,6 mg ili oko 61% od RDA na 100 g. Redovno konzumiranje namirnica bogatih vitaminom C pomaže organizmu da razvije otpornost prema infektivnim agensima i spreči štetne izazvane od pro-inflamatornih slobodnih radikala.

Takođe je bogatavitaminima, kao što su pantotenska kiselina (vitamin B-5), piridoksin (vitamin B-6) i tiamin (vitamin B-1). Ovi vitamini su od suštinskog značaja u smislu da ih naše telo zahteva od spoljnih izvora za popunjavanje.

Sadržaj vitamina u kupusu
Kupus takođe sadrži dovoljnu količinu minerala kao što su kalijum, mangan, gvožđe i magnezijum. Kalijum je važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti koja pomaže kontrolu srca i krvni pritisak. Mangan se koristi od strane tela kao ko-faktor za antioksidativnog enzima, superoksid dismutaze. Gvožđe je neophodno za crveni formiranje krvnih zrnaca.

Sadržaj minerala u kupusu
Kupus je vrlo dobar izvor vitamina K, obezbeđuje oko 63% od RDA nivoa. Vitamin K ima potencijalnu ulogu u metabolizmu kostiju kroz promovisanje osteotrofnih aktivnosti u njima. Dakle, dovoljno vitamina K u ishrani daje zdrave kosti. Osim toga, vitamin-K, takođe ima značajnu ulogu u lečenju Alchajmerove bolesti,kao i u zgrušavanju krvi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *