Kupina je jedna od retkih biljaka koja je u celosti lekovita, a dugo je bila zapostavljana. Ona je bogata vrednim sastojcima i njena široka upotreba je u uzlaznoj putanji. Sitni plodovi kupine predstavljaju snažan antioksidant, vrlo su bogati biljnim vlaknima, sadrže niz lekovitih sastojaka, kao što su galotanin, inozit, limunska kiselina, kao i mnogobrojne minerale. Osim toga, kupine su veoma bogate vitaminom C i pomažu u očuvanju kolagena.

Pozitivne odlike kupina se prepoznaju i posle njihovog pretvaranja u alkoholni nektar koji je zapravo bas to- kupinovo vino. Kupinovo vino je najbogatiji izvor gvožđa koje se apsorbuje i čini sastavni deo hemoglobina, koji je odgovoran za prenos kiseonika u krv.

Zbog svih ovih svojstava, preporučuje se konzumiranje kupinovog vina u količini 0,5 dl dnevno. Prema nekim izvorima, najbolje je da ga pijete ujtru, na prazan stomak ili uveče pred spavanje, dok drugi izvori preporučuju čašicu vina pred spavanje. Ovakav tretman je potrebno primenjivati duži vremenski period kako bi bio efikasan, i to u period od jednog do tri meseca.

Kupinovo vino je naročito dobro da piju malokrvne-anemične osobe, trudnice, dojilje, davaoci krvi, ali i svi drugi koji žele da poboljšaju svoju krvnu sliku. Otuda i potiče, narodski izraz da kupinovo vino “čisti krv”. Ono je pogodno i kod lečenja iscrpljenosti, slabe uhranjenosti, za poboljšanje cirkulacije i regulisanja krvnog pritiska. Kiseline koje se nalaze u sastavu kupinovog vina su široko poznate, ali ima i onih koje se idalje testiraju i istražuju. Naj bolja varijanta je bila, otkrivanje pozitivnog dejstva ovog vina na nastanak i širenje karcinoma.

Ovo vino, smanjuje povišeni holesterol, sprečava ugrušavanje krvi, pojavu srčanih bolesti, ali i neuroloških poremećaja kao što su Parkinsonova bolest i Alchajmer.

Svi ovi gore navedeni razlozi za konzumiranje kupinovog vina su medicinski. Međutim, ono je sjajan desert. Najukusnije je kada je ohlađeno na temperaturi od 16°C. Tada ukus ovog vina dolazi do izražaja. Obično se služi kao aperitiv ili dobro desertno vino, a može se kombinovati i uz divljač i tamno meso, dajući zanimljiv kontrast svojim slatko-kiselim ukusom.