kukuruzna svila

kukuruz kukuruzna svila zdravljeAko se za pšenicu kaže da je kraljica žita, a za ječam daje seme plemenito, onda kukukuruz može da ponese titulu zlatnog klipa, ne samo po boji, već i po hranljivim i biološki vrednim sastojcima.Odličan je za zdravlje, dobar je izvor škroba, biljnih belančevina i složenih šećera.

U odnosu na ostale žitarice, zrno kukuruza ima najveću klicu. A u klicama je najveći deo masti i šećera. Zato se od kukuruza, posebno od njegovih klica, proizvodi ulje visokog kvaliteta, bogato vitaminom E (vitaminom plodnosti), nezasićenim masnim kiselinama – linolnom i linolenskom, fitosterinima i fitohormonima.Ulje kukuruza odlično je za pripremanje salata, a kao lek preporučuje se kod progresivne staračke ateroskleroze, jer smanjuje nivo holesterola.

Ovo lečenje nije teško, dovoljno je da se svakodnevno koristi 20 g kao dodatak redovnoj ishrani, a rezultati stižu kroz nekoliko meseci. U ruskoj tradicionalnoj medicni ulje kukuruza se koristi za lečenje astme, migrene i kožnih oboljenja.

Kukuruz pozitivno deluje na opšte zdravlje.Dobar je izvor kalijuma, fosfora, gvožđa (u tragovima) i vitamina B-grupe – tiamina. Budući da zrno nema u sebi gluten, preporučuje se u ishrani osetljivih, kod kojih ova belančevina uzrokuje celijakkju. Takozvani groždani šećer, za koji se obično smatra da se pravi od grožđa, dobija se zapravo iz kukuruznog škroba. Odličan je u dijetoterapiji kod osoba čije je zdravlje srca i krvnih sudova narušeno.

KUKURUZ SASTAV 100 g

75% ugljenih hidrata 4,3% masti
10% Belančevina
12,7% vode
1,3% miNerala
2,3% celuloze
Tajna svile

Kukuruzna svila i zdravlje

Poseban uticaj na zdravlje ima kukuruzna svila, ili brkovi i njuškica, kako je narod još zove. Ona je prepuna biološki aktivnih materija: vitamina B,K,C,D,E, etarskih ulja, saponina i glikozida.

Kukuruzna svila koristi se za proizvodnju farmaceutskih preparata, a u narodnoj medicini je osvedočeno sredstvo protiv bolesti urinarnog trakta, peska i kamena u bubrezima, ali i lek kod sevanja u kostima.

Dužom upotrebom čaja od kukuruzne svile prestaje zadržavanje urina, a kamenje se lagano topi i nestaje. Snižava i krvni pritisak, pomaže zaustavljanju krvarenja, leci hroničnu upalu žučnih puteva i rahitis.Kukuruzna svila deluje i kao blago diuretično sredstvo, za gojazne i one koji su podložni celulitu.
Za čaj se bere mlada kukuruzna svila, u vreme kada je kukuruz u mlečnom nalivu, čim izbije iz klipa. Potom se brzo suši u hladu, jer dužim stajanjem gubi lekovitost. Pije se pre jela.

PRIPREMANJE ČAJA OD KUKURUZNE SVILE
1 kašiku svilenih niti kuvajte 2 minuta u 3 dcl ključale vode.

Kukuruz (Zea mays L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice trava. Stablo je visoko i do 3 metra, člankovito, sa širokim linearnim i dugim listovima i odvojenim muškim i ženskim cvetovima. Muški cvetovi grade metlicu na vrhu stabljike, a ženski izbijaju između lista i stabljike. Tokom cvetanja iz lisnih omotača nastaju nitasti ženski cvetovi u paru, poznatiji kao kukuruzna svila.

KUKURUZ I ZDRAVLJE

U „Rečniku srpskih narodnih verovanja o biljkama” Veselin Cajkanović je zabeležio da se „voda u kojoj je kuvan kukuruz pije kao lek od kašlja i „probadanja’ u stomaku. Pečena kukuruzna zrna upotrebljavaju se protiv bolesti desni. Kukuruzno brašno je lek od opekotina, a skuvano lek od trbobolje i glavobolje. U hladnoj vodi je lek kad bole oči. Kukuruzna kaša koristi se za tople obloge.

U prošlosti,je optimalno korišćen kukuruz. Jeli su ga sa surutkom za doručak, nosili u torbi za put, i sladili se kukuruznom kašom uz glavicu crnog luka i komadom tvrdog sira.

Kukuruzno brašno protiv angine

2 kašike belog kukuruznog brašna kuvajte 2 minuta u 300-400 g vode Kada se ohladi, zasladite medom i pijte dok je toplo, 3 x dnevno po 1 solju, posle jela.

Kukuruzno brašno za snižavanje pritiska

3 kašike kukuruznog brašna stavite u 3 dcl hladne vode i ostavite da odstoji 3-4 sata, pa u gutjajima pijte tokom dana
Brašno ostavite kao talog.

PEČENI KUKURUZ

Pečen kukuruz čija zrna pocrne deluje kancerogeno na organizam. Zato treba da ga pečemo u ljusci, u rerni oko pola sata na 180 C.

Kukuruzna svila kod upale jajnika

pomešajte 3 kašike kukuruzne svile i po 4 kašike medveđeg grožđa, nevena i majčine dušice, pa 4 kašike smeše kuvajte 10-15 minuta u 1/2 l vode
Kada se čaj prehladi, pijte 3 x dnevno pre jela, po 1 šolju.