krompir kalorije

Krompir kalorijska vrednost,vitamini,minerali
krompir kalorije

Dijetalna poslastica
Ako želite da oslabite nekoliko kilograma pre nego što krenete na odmor,krompir je idealna dijetalna poslastica i pravi pomoćnik. Njegova kalorična vrednost se povećava tek zavisno od načina na koji se priprema ili zbog masnih priloga. Ako krompir pržite, računajte s tim da će kilogrami teže da se gube. Osim male kalorične vrednosti, krompir obiluje celulozom i belančevinama. On je izvor kalijuma i vitamina C, međutim, sadržaj vitamina C počinje naglo da opada odmah posle vađenja krompira. Zbog toga se savetuje da se mlad krompir koristi u malim količinama, ali češće. Tako će bi-ti ne samo svežiji, već i zdraviji. . .

Krompir kalorije
Pečen krompir ima oko 93 kalorije na 100 grama
Krompir kuvan bez dodataka ima 86 kalorije
Krompir pire sa malo mleka i margarina ima 115 kalorija na 100 grama
Krompir salata ima 90 kalorija na 100 grama

Pun je vlakana -jedan krompir ima
više vlakana nego dve kriške integrainog
hleba.
– bogat je vitaminom C – pirinač i testo
nemaju uopšte vitamina C
– sadrži više gvožđa od spanača
– odličan izvor kalijuma
– prirodno sadrži malo masnoća

Proleće i leto obiluje mnoštvom karakterističnih aroma i ukusa. U one tradicionalne svakako spada i nezamenüivi ukus mladog krom- pira. Mladi krompir može biti raz- ličitih veličina isorti ali, bez obzira na to, uvek ima tanku ljuska. njegova je sezona na početku leta i zato ga treba trošiti do maksimuma. Mlad krompir níje dobar kada duže stoji. Najbolje je čuvati ga u frižideru, najviše nedelju dana. Može se pripremati na više načina – bariti, kuvati na pari, pržiti ili peći . Mlad krompir sadrži veoma mnogo skroba koji nas lako zasiti, a pri tom 500 g mladog krompira sadrži samo 680 kJ.

Lekovita svojstva kromira
-reguliše količin vode u telu
– stimuliše protok svih hranljivih materija do ćelija
– aktivira kiseline iz tela, stimuliše rast (što je važno za decu -jača vezivna tkiva
– podstiče proizvodnju hormona
– reguliše probavu i odstranjuje zatvor stolice
– osvežava duh i otklanja umor.

Veliku prednost mladog krompira predstavlja njegova tanka ljuska. Ukoliko to recept za pripremanje jela dozvoljava ili ako može da se prilagodi, bolje je mlad krompir pripremati neoljušten nego sa ljuskom time se bolje čuva količina vitamina koju sadrži. Ukus mladog krompira se može učiniti intenzivnijim ako se u vodu u kojoj se krompir bari doda vezica zelenog začinskog bilja.

Kako razlikovati mlad krompir od starog
Ponekad je teško razlikovati mladi krompir od starog koji “dobro izgleda”.
Dovoljno je ustanoviti da li ima kompaktnu ljusku ili ne. Na pravom mladom krompiru ljuska ne stigne da se uhvati svuda. Dovoljno je prstom protrljati površinu krompira – ako počnu da otpadaju ljuspice, krompir je svakakao mlad. Još je bolje uzeti krompir oko koga ima zemlje, to znači da je mlad, jer se mlad krompir minimalno oslobađa zemlje, da bi se time što _manje odstranila ljuska i sačuvala

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *