krompir kalorije

krompir kalorijeKrompir je veoma dobar za opšte zdravlje a pored toga sprečava skorbut, odstranjuje višak želudačne kiseline, deluje kao diuretik, podstiče rad srca, pomaže kod opekotina, reume i akutnog artritisa, upale pluća, visoke temperature…

I osobe koje mnogo ne vole krompir, obožavaju mlade krompiriće.Krompir je poreklom iz Perua i Čilea, a danas je jedna od najrasprostranjenijih namirnica na svetu. Postoji više od 1. 500 sorti krompira koje se koriste za ljudsku i stočnu ishranu, za tehničku preradu (špiritus i škrob) i u lekovite svrhe.

Zahvaljujući biološkoj vrednosti krompir bi mogao da održava čoveka u životu a da pri tom ne koristi ni jednu drugu namernicu. Ova činjenica ne bi trebalo da čudi ako se zna da krompir sadrži dovoljno belančevina, masti, ugljenih hidrata (mahom škroba), mineralnih sastojaka neophodnih za život, kao i vitamine C, B1 i B2. Pošto je kora krompira korisna (ima fluora koji sprečava zubni karijes) valja ga jesti pečenog ili kuvanog neoljuštenog, jer tako zadržava u sebi vitamin C.

Za zdravlje od izuzetne je važnosti način pripreme krompira! Raskuvan gubi hranljive sastojke i zato mu valja tokom kuvanja dodati malo soli, kuvati ga na pari, a, pošto je najviše belančevina ispod same kore, treba je ljuštiti minimalno. Treba znati i to da se ne jede proklijao krompir i zeleno obojeni. Zelena mesta sadrže velike doze solanina koji može dovesti do trovanja.

Krompir protiv čira

Oguliti 50 grama krompira i samleti ga na mašini za meso. Sok piti ujutru na gladan stomak i ponovo pre ručka. Ponavljati to do 6 nedelja, a uz to se pridržavati odgovarajuće dijete za ovu bolest.

Krompir protiv glavobolje

Sirov krompir treba narendati i kao obloge stavljati na čelo i slepoočnice. Na isti način snižava se i temperatura.

Skidanje žuljeva

Od narendanog sirovog krompira napraviti oblog koji se privije i pričvrsti na žulj,te ostavi preko noći da stoji. Ponavljati nekoliko noći, dok ne nestane.

Krompir za čišćenje organizma

Narendati malo sirovog krompira i dosta sveže jabuke, pa pomešati. Jesti ovu kašu duže vreme i rezultati će se videti. Od ovoga će čak i ten blesnuti!