Iako na prvi pogled krhka biljčica, kres salata je pravi prirodni antibiotik koji pojačava otpornost organizma na neke bolesti, a neke čak i leci. Lako se uzgaja, a tokom zimskih meseci može se gajiti i u zatvorenom prostoru – na prozorskoj dasci…

Kres salata, grbica, kreša ili baštenska grbica
(Lepidium sativum) jednogodišnja je zeljasta biljka visoka 20-60 cm, s tankom i čvrstom stabljikom. Pripada porodici krstašica (Cruciferae). Listovi su retki, različito i nepravilno perasto urezani u sitne, uske sivozelene listiće. Sitni beli ili crvenkasti cvetići, složeni u grožđaste cvasti, javljaju se od maja do avgusta pri vrhu stabljike i ogranka. Danas se kao salata gaji u mnogim povrtnjacima, a može se sejati svake dve nedelje i brati tokom cele godine. Mladi nadzemni delovi ili listovi beru se za jelo pre cvetanja. Kres salata se može gajiti i u posudama.

kres salata

Omiljena biljka starih Rimljana

Potiče iz Irana, u kome raste samoniklo, a zbog pikantnog ukusa njenih listova i semenki (sličnog renu)
prvi su počeli da je gaje stari Egipćani. Kao povrće i začinska biljka koja jelima daje prijatan, oštar ukus, bila je omiljena biljka starih Rimljana. U srednjem veku je mnogo gajena po baštama, a u viktorijanskoj Engleskoj bilo je popularno gajiti je u glinenim posudama i jesti njene mlade, hrskave, blago ljute listiće i stabljike. Danas se gaji skoro u ćelom svetu, a odgajene su čak i sorte kovrdžavih listova.

Čistač krvi i jetre

Kres salata nije samo ukusno povrće i začin; već i lekovita biljka. Osim što je bogata vitaminom C i pro-vitaminom A, naučna istraživanja su pokazala da sadrži materije koje imaju antibiotsko dejstvo. Zbog
toga je kao prirodni antibiotik, koji sprečava ili čak leči neke bolesti, treba što češće uzimati kao povrće ili dodavati jelu kao začin. Takođe je treba jesti što više u slučaju nedostatka apetita, kod slabog varenja, tegoba u želucu i crevima, upale bešike, za čišćenje krvi i bolje izlučivanje mokraće. Smanjuje upalu sluzokože želuca i pomaže jetri da neutrališe štetne materije nastale u organizmu ili unete u njega.

Kres salata u kulinarstvu

Mladi listovi dodaju se kao začin salatama, svežem siru, majonezu, maslacu i jajima, mogu se posipati po krompiru i sendvičima i kuvati kao čorba ili varivo. Mogu se koristiti kao prilog jelu, umesto senfa. Listovi se mogu konzervisati u sirćetu. Kao začin se koriste i vrlo ljute smeđe semenke, koje se takođe mogu posipati po salatama i raznim drugim jelima, umesto bibera.