krastavacKRASTAVCI NE SAMO DA PRIJAJU PRIPREMLJENI KAO SALATA, VEĆ IMAJU I LEKOVITU MOĆ. Zdravi su, imaju ukus koji osvežava, ali je malom broju Ljudi poznato da se koriste i kao prirodno sredstvo u lečenju.

Prema starim zapisima, krastavci su se nalazili na jelovniku u Indiji još pre pet hiljada godina.Do nas su stigli u srednjem veku i več par stotina godina koriste se u lečenju različitih tegoba.Krastavci su nisko kalorični (14 kcal. na 100 g), ali su bogati kalijumom, sumporom, manganom i salicijumom -supstancijama koje pospešuju regeneraciju ćelija muskulature i creva, jačaju kožu, kosu i vezivno tkivo, a deluju blagotvorno i na zapaljenja.

Lekovitost krastavca

Krastavac za opekotine
Najstarija iskustva odnose se na primenu krastavaca u lečenju opekotina. U vezi su sa “internim sistemom hlađenja”. Naime, bez obzira na spoljnu temperaturu, unutarnja tem peratura krastavca uvek je niža u proseku za oko 12°. Krastavac isečen na kolutove i položen na opekotinu ima izuzetno prijatno dejstvo hlađenja, a sok od krastavca ublažava posledice opekotina od sunca.

Krastavac za umorne i “teške noge”
Tradicionalno sredstvo za ublažavanje ovih tegoba je mešavina soka od krastavaca i alkohola, kojom treba masirati noge. Obično se primenjuje ujutro i uveče, u trajanju do tri nedelje. Ponavlja se više puta godišnje.

Čaj od semenki krastavca
Čaj od semenki krastavaca pospešuje funkciju bubrega i bešike, pije se po jedna šolja čaja dnevno u trajanju od tri do četiri nedelje.Kod upale bešike, veome je efikasan čaj od mešavine semenki krastavaca i peršunovog lista. Pije se tri puta dnevno po jedna velika šolja.
Oprez: Ovaj čaj nije pogodan za trudnice, jer prema nekim saznanjima velike količine peršuna mogu da izazovu pobačaj.

Za pege na licu
Supstancije koje sadrže krastavci, pri redovnoj primeni deluju na pege, tako što ih izbeljuju, sve do nestanka. Primena je jednostavna: tri puta dnevno premazati lice komadom krastavca.

Krastavac za nečistu kožu sa svrabom
Aktivne supstancije deluju na kožu tako što pospešuju njeno prirodno čišćenje i eliminišu bubuljice. Osim toga, deluju ublažavajuće na zapaljenjske procese i svrab. Više puta dnevno na kritična mesta kože treba umasirati malo soka od krastavaca. Svrab i peckanje ublažiće maska koja se priprema od mešavine sira, ulja žutog noćurka i soka od krastavca. Mešavinu treba naneti na kožu i ostaviti da se osuši. Odstranjuje se mlakom vodom ,bez primene sapuna. Nanosi se na kožu dva puta dnevno. Po nestanku simptoma , tretman ne treba prekinuti odmah, već nastaviti nekoliko dana.

Recepti

Eliksir za noge
Oljuštite krastavac, isecite ga na parčiće, stavite u mikser i iscedite 50 ml tečnosti. Procedite je kroz filter za kafu i dodajte 50 ml 70% alkohola iz apoteke. Ovu mešavinu možete držati u frižideru do dve nedelje.

Čaj od semenki krastavaca sa peršunovim listom
Savetujemo vam da prilikom pripreme salata od krastavaca postepeno skupljate semenke i osušite ih m na vazduhu. Za pripremu čaja dovoljna je jedna kašičica semenki koje treba preliti jednom velikom šoljom vrele vode, pokriti, ostaviti da odstoji 10 minu-ta, procediti i popiti.
Po jednu kašičicu semenki krastavca i sveže seckanih listova peršuna preliti velikom šoljom vrele vode, pokriti, ostaviti 5 minuta da odstoji, procediti i popiti.

Sok od krastavaca
Isitnite krastavac, stavite ga u sokovnik, tečnost procedite kroz filter za kafu. Sok treba potrošiti istog dana.

Mešavina soka od krastavca, sira i ulja od noćurka
Količina ove mešavine zavisi od veličine površine kože. Na 100 g mladog sira dodaje se 10 kapi ulja žutog noćurka i jedna do dve kašike 3 soka od krastavca. Po potrebi, ovaj odnos se podešava, dok se ne dobi-je masa koja se lako razmazuje.