krastavc kalorije vitamini

Krastavac sadržaj hranljivih sastojaka – kalorije vitamini minerali koristi za zdravlje.
krastavc kalorije vitamini
Krastavac kalorije u 100 grama
Krastavac sadrži oko 15 kalorija
Kiseli krastavci sadrže 17 do 20 kalorija zavisno od dodatka ulja.U ovom slučaju samo ulje utiče na povećanje kalorija.
Jedan krastavac od 200 grama ima oko 30 kalorija što znači da 5 krastavaca koji teže kilogram imaju svega 150 kalorija.Ako pojedete čak 10 kilograma krastavaca za jedan dan nećete upotpuniti dnevne kalorijske potrebe od 2000 do 2500 kalorija.Zbog ovoga je krastavac veoma pogodan za dijete a salata od krastavaca je najmanje kalorična.
Krastavac ima svega 3,60 gr ugljenih hidrata i 0,65 gr proteina.
Pogledaj dijeta sa krastavcima

Krastavci vitamini u 100 grama
Folati 7 µg
Niacin 0.098 mg
Vitamin B5 0.259 mg
Vitamin B6 0.040 mg
Vitamin B2 0.033 mg
Vitamin B1 0.027 mg
Vitamin A 105 IU
Vitamin C 2.8 mg
Vitamin E 0.03 mg
Vitamin K 16.4 µg

Krastavac sadržaj minerala u 100 grama
Kalcijum 16 mg
Gvoždje 0.28 mg
Magnezijum 13 mg
Mangan 0.079 mg
Fosfor 24 mg
Cink 0.20 mg

Krastavac je veoma nisko kalorijsko povrće, obezbeđuje samo 15 kalorija na 100 grama. On ne sadrži zasićene masti ili holesterol. Krastavac je dobar izvor vlakana koja smanjuju zatvor, i nude neku zaštitu od raka debelog creva eliminacijom otrovnih jedinjenja iz creva.

Krastavci su veoma dobar izvor kalijuma, važnog intracelularnog elektrolita. 100 g krastavca obezbeđuje 147 mg kalijuma, ali samo 2 mg natrijuma. Kalijum je elektrolit važan za srce i pomaže u smanjenjnju ukupnog krvnog pritiska i pulsa zbog suzbijanja efekata natrijuma (soli) Ako preterano solite krastavce pre konzumacije ovih efekata neće biti.

Krastavac sadrži jedinstvene antioksidante u umerenim količinama, kao što su beta-karoten i α-karotena, vitamin C,Zea-kanthin i lutein. Ovi sastojci pomažu kao zaštita protiv slobodnih radikala i reaktivnih vrsta kiseonika (ROS) koji igraju ulogu u starenju i različitim patološkim procesima.

Krastavci imaju blagi diuretički efekat, što se može pripisati tome što su bogati vodom i kalijumom a sa niskim sadržajem natrijuma. Ovo pomaže u regulaciji i smanjenju visokog krvnog pritiska.

Oni imaju iznenađujuće veliku količinu vitamina K,i obezbeđuju oko 17 mikrograma ovog vitamina na 100 grama. Vitamin K ima važnu ulogu za snagu kostiju.

Za opšte zdravlje je najbolje konzumirati sveže krastavce,krastavci iz tegle domaći a posebno industrijski sadrže previše natrijuma i konzervanasa.Sami krastavci imaju sposobnost da upiju velike količine natrijuma i kiseline.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *