kozji sir

Iako je u većini kultura širom sveta najpopularniji kravlji sir, ljubitelji sira sve više konzumiraju kozji sir, koji je takođe poznat po svojoj nutritivnoj vrednosti i lekovitosti.

Kozji sir se koristi kao dodatak jelima ili kao sastojak u salatama, a naročito je ukusan u kombinaciji sa maslinovim uljem i paprikom.

U nastavku možete saznati nešto više o lekovitim svojstvima kozjeg sira, a predstavićemo vam i recept kako brzo i lako sami možete da napravite ovu lekovitu namirnicu koja će blagotvorno delovati na vaše zdravlje.
Lekovita svojstva

Kozji sir je od davnina poznat po svojim lekovitim svojstvima i zdravstvenim koristima. Sadrži mnogo vitamina i proteina, pa se preporučuje osobama koje su izložene većim fizičkim naporima, profesionalnim sportistima, ali i trudnicama. Nizak nivo ugljenih hidrata i zdrave masti koje ovaj sir sadrži čine ga jednom od najzdravijih namirnica. Proteini koji se nalaze u kozjem mleku se brzo apsorbuju i snabdevaju mišiće svim potrebnim aminokiselinama i energijom. Takođe, zahvaljujući proteinima, mišići se brzo oporavljaju posle iscrpljujućih treninga.

Kozji sir – lekovita svojstva i recept

Kozji sir takođe sadrži velike količine minerala, kao što su magnezijum, kalcijum, fosfor itd. Ovi minerali su veoma važni za formiranje koštanog sistema, pa se kozji sir preporučuje i za ishranu dece i starijih osoba. Ovaj lekoviti sir se koristi i kao zamena za meso.

Poznato je da se kozama kod nas vrlo malo daju veštačka hrana i koncentrati, tako da se njihovi proizvodi (kozje mleko i kozji sir) smatraju krajnje prirodnim namirnicama. Dakle, ako želite da se hranite zdravo, trebalo bi što pre da uvrstite kozji sir u vaš jelovnik. Ako redovno konzumirate kozji sir, on će ojačati vaš imuni sistem i učiniti ga otpornim na mnoge bolesti.

Redovnom konzumacijom kozjeg sira snizićete nivo lošeg holesterola i smanjićete rizik od nastanka dijabetesa. Zatim, kozji sir obnavlja plućne ćelije, sprečava alergije i leči probleme sa disajnim putevima. Osim toga, dokazano je da kozji sir ima i antikancerogeno dejstvo.

Kao i kozje mleko, i kozji sir blagotvorno utiče na sistem organa za varenje i reguliše probavu. Osim toga, ovaj sir poboljšava rad bubrega, a može da pomogne i u lečenju raznih oboljenja jetre, kao što su ciroza, masna jetra ili mononukleoza. Kozji sir je poznat i po tome što snižava krvni pritisak i leči razne upalne procese u telu. Zahvaljujući visokom nivou kalijuma, kozji sir pomaže u lečenju kardiovaskularnih bolesti, a može da leči i probleme sa osteoporozom.

S obzirom da sadrži nizak nivo ugljenih hidrata, kozji sir ima i malo kalorija, pa se preporučuje kod držanja dijeta, jer može da pomogne u gubitku kilograma. Kao i kravlji sir, i kozji sir je najmanje mastan kada je mlad, odnosno kada je star najviše 8 dana. Zahvaljujući brojnim hranljivim sastojcima koje sadrži, kozji sir će vam dati energiju i nećete se osećati iscrpljeno za vreme držanja dijete. Takođe, ovaj sir smanjuje apetit i pruža osećaj sitosti duže vreme, pa nećete imati potrebu da posegnete za nezdravim grickalicama između obroka.

Osim što povoljno deluje na fizičko zdravlje, kozji sir je takođe veoma dobar i kada je u pitanju mentalno zdravlje. Poput kozjeg mleka i kozje surutke, i kozji sir sadrži triptofan, kiselinu koja je poznata kao prirodni sedativ. Naime, triptofan stimuliše lučenje serotonina, hormona koji obezbeđuje dobro raspoloženje i osećaj sreće i zadovoljstva. Zato se preporučuje da u slučaju nervoze i umora uzmete malo kozjeg sira. Na taj način, ublažićete glad i poboljšaćete svoje raspoloženje, a pritom nećete uneti puno kalorija u sebe. Uvek birajte nemasni mladi kozji sir jer on sadrži više vode a manje masti. Najbolje je da kozji sir kupite na pijaci ili u seoskom domaćinstvu gde se on i dalje pravi na tradicionalan način, odnosno bez dodataka konzervansa, veštačkih boja i aroma. U nastavku sledi jedan od recepata kako da napravite kvalitetan domaći kozji sir.
Recept

Sastojci:

  • 10 l svežeg kozjeg mleka
  • 1 dl jogurta

Sirilo u tečnom obliku (10% od preporučene doze na ambalaži za sirilo)

Način pripreme:

Najpre morate pasterizovati mleko. Sud sa mlekom uronite u veći sud sa vrelom vodom i kuvajte uz stalno mešanje, oko pola sata. Mleko treba ravnomerno da se zagreje na temperaturi od 65 stepeni i da se spreči stvaranje pene na vrhu. Zatim, vodu u većem sudu zamenite hladnom vodom, tako da se temperatura mleka spusti na 26 stepeni. Da biste ovo proverili koristite termometar. Zatim, postepeno dodajte jogurt, pa sirilo, uz stalno mešanje. Vodite računa da dodate samo 10% od preporučene doze sirila navedene na bočici. Na kraju sve promešajte i ostavite da stoji 24 h. Važno je da se ova smesa ostavi na mestu gde nema buke i potresa. Nakon 24h kutlačom izvadite zgusnuti sir zajedno sa surutkom i stavljajte u platnene vrećice da se sir ocedi. Ceđenje sira traje 24h. Nakon toga možete poslužiti svež sir, sam ili u kombinaciji sa drugim namirnicama, uz dodatak raznih začina po izboru.
Cena i gde ga kupiti

Uskoro otvaramo prodavnicu pa ćete moći da nabavite zdravu hranu po najpovoljnijim cenama. Prijavite se besplatno na našu email listu i javićemo vam čim krenemo sa radom.