Kozje mleko je najpribližnije savršenoj vrsti hrane, a neki ga čak smatraju najkompletnijom i najkorisnijom hranljivom namirnicom za čoveka. Obiluje vitaminima, mineralima, mikronutrijentima, enzimima, elektrolitima i masnim kiselinama. Telo sa lakoćom apsorbuje i koristi sve ove hranljive materije. Našem telu je potrebno svega 20 minuta da svari kozje mleko, dok mu je za kravlje mleko potrebno čak oko 2 do 3 sata. S obzirom da koze pripadaju grupi životinja čiji proizvodi su bogati bioorganskim, jestivim natrijumuom one su pokretljivije, fleksibilnije i aktivnije od krava. Ovaj esencijalni mineral je opštepoznat kao element mladosti, a njegov nedostatak dovodi do simptoma starenja. Upravo ovaj mineral čini koze aktivnim, omogućavajući im da rade ono što vole, a to je, penjanje, skakanje, preskakanje, uspinjanje na krovove, itd.

kozje mleko

Lako varenje

Vitamini, minerali, i druge hranljive materije koje sadrži kozje mleko predstavljaju efikasnu zamenu za najraznovrsnije suplemente. Zahvaljujući manjim masnim globulama (devet puta manjim u odnosu na kravlje), ovo mleko se lako vari. Konzumiranjem kozjeg mleka oslobađaju se dobroćudne bakterije i enzimi u telu, budući da je njegov proces varenja brz. To, dalje, omogućava telu da apsorbuje i koristi hranljive materije bez ikakve nelagodnosti. Međutim, kravlje mleko može ponekada izazvati alergijske reakcije. Prema tome, kozje mleko se smatra idealnom i visoko kompatibilnom prirodnom namirnicom za ljude kod kojih se razvila netolerancija na kravlje mleko.

U pojedinim slučajevima, zapaženo je da su bebe netolerantne na adaptirane formule koje se baziraju na mlečnim proizvodima, tako da se kozje mleko može koristiti kao zamena za takve prehrambene proizvode. Ipak, kozje mleko ima nizak nivo gvožđa i pojedinih vitamina, posebno vitamina B12 i folne kiseline. Prema tome, bebama koje konzumiraju kozje mleko mora se dodatno davati hrana koja će biti adekvatna zamena za druge esencijalne nutrijente.

Više kalcijuma

Još jedna zdravstvena prednost ovog mleka je njegov sadržaj kalcijuma, koji je veći nego u kravljem mleku. Jedna šolja kozjeg mleka obezbeđuje 32,6 % preporučene dnevne količine kalcijuma, dok šolja kravljeg mleka pruža svega 29,7% iste. Osim toga, kozje mleko sadrži visok nivo masnih kiselina, kao što su dekanska i kaprilna kiselina. Ove kiseline su po prirodi antimikrobne i opštepoznate jer umanjuju taloženje holesterola u arterijama. Pomenute masne kiseline poseduju sposobnost razgrađivanja holesterola i kamenja u žuči. Budući da kozje mleko, za razliku od kravljeg, ne proizvodi sluz, ono samim tim ne izaziva nikakav odbrambeni mehanizam od strane ljudskog imunog sistema. Njegov sadržaj laktoze je za 7% manji u odnosu na kravlje mleko.

Druge prednosti

Bolesti poput čireva mogu se efikasno lečiti kozjim mlekom. Ovo mleko u poređenju sa antacidima iz slobodne prodaje poseduje veću sposobnost neutralizacije kiseline. Bebe i mala deca koja konzumiraju kozje mleko na dnevnom nivou, spavaju dubljim snom i ostaju podmirenija između obroka. S obzirom da je ovo mleko približno majčinom po jačini, ono pomaže u suzbijanju razvoja štetnih organizama i podstiče sveopšte zdravlje.

Druge prednosti kozjeg mleka uključuju kontrolisanje simptoma kao što su povraćanje, gastrointestinalni poremećaji, dijareja, konstipacija, abdominalni bol, pa čak i simptoma respiratornih poremećaja. Ljudi koji redovno konzumiraju kozje mleko imaju zdravu telesnu težinu, povišenu koncentraciju vitamina u serumu i poboljšane nivoe minerala i hemoglobina. Osim toga, oboljenja poput steatoreje (stanje u kom stolica sadrži veću količinu masti od normalne), cistične fibroze, kamena u žuči, sindroma malapsorpcije, i epilepsije mogu se lečitii uz pomoć kozjeg mleka.

Upotreba kozjeg mleka je efikasna i u lečenju kožnih poremećaja kao što su ekcem i psorijaza, ili suva koža. Pre kupanja, dodajte 2-3 kašike ovog mleka u Vašu kupku i potopite se na neko vreme. Koža će odmah nakon kupanja biti glatka.

Ipak, imajte u vidu da iako se kozje mleko može piti sirovo, pasterizacijom se umanjuje mogućnost bakterijskog porasta.