mleko i sireviO UPOTREBI MLEKA I SIREVA
Svi dobro znaju da se mleko lako ukiseli ako se ne upotrebljava pravilno. Nekoliko zanimljivih finesa mogu vas osloboditi nepotrebne glavobolje. Uvek ćete moći s radošću da popijete šolju svežeg mleka ili kakaoa, čašu voćnog jogurta, te da pojedete puding različitog prijatnog ukusa. Evo par korisnih saveta o pravilnoj upotrebi mleka.

Kako da mleko ostane sveže
Mleko uvek treba držati u frižideru – i to u flaši ili posudi koja se može hermetički zatvoriti. Trajno mleko u tetrapaku neće se pokvariti posle otvaranja, ali će ubrzo poprimiti ukus drugih jela. Ako ovakvo mleko preručujete u flašu koja se može dobro zatvoriti, treba paziti da poklopac i unutrašnji deo bude besprekorno čist. Ako u flaši ostane i najmanja količina ostataka od mleka, sveže usuto mleko će se ukiseliti.

Tajna izmiksiranog mleka
Članovi domaćinstva uvek s velikom nestrpljenjem čekaju pripremanje ukusnog mlečnog napitka s voćem. Zato bi bila šteta da napitak ne uspe, a to zavisi od pravilnog postupka.Kada se mleko meša sa voćem ili sokom, napitak treba dobro i pažljivo ulupati ili izmik-sirati, inače će se od voćne kiseline ugrudvati. Najbolje je upotrebiti električni mikser, ali – sa nešto više truda – mlečni napitak može se napraviti i sa klasičnom žičanom mutilicom.

Da mleko ne zagori
Često se dešava da prilikom kuvanja pudinga ili krema mleko zagori na dnu posude. To se neće desiti, ako se pre upotrebe posuda ovlaži vodom, pa će se na dnu zadržati tanki sloj vode. Nakon toga može se sipati mleko i uz mešanje kuvati, na srednjoj temperaturi. Tako se dno posude neće pregrejati,a puding ili krem neće zagoreti.

Da mleko ne iskipi
Ako se unutrašnja ivica lonca tanko premaze bute-rom, mleko – prilikom kuvanja – neće iskipeti.

Odlaganje tvrdog sira
Tvrde sireve nije preporučljivo držati u frižideru, nego je bolje odložiti ih na hladno mesto, u poklopljenoj staklenoj ili plastičnoj posudi. Jer, ako se suviše
ohladi, sir će izgubiti svoju aromu,ako smo ipak primorani da sireve držimo u frižideru, pola sata pre upotrebe treba ih izvaditi, jer će im na sobnoj temeraturi pravi ukus doći do izražaja. Ako se sir suviše isuši, treba ga staviti na izvesno vreme u sveže mleko, pa će opet omekšati i povratiće prvobitni ukus.

Kuvanje sa sirom
Sireve treba umešati u sosove tek onda – kada su ovi potpuno zgotovljeni. U sos ih treba umešati na slaboj vatri, pa mešati – dok se sirevi ne otope, ali sos ne treba prokuvati. Mekani sirevi će se lakše narendati – ako se prethodno stave u zamrzivač.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *