jaja kuvana

Ove stvari morate znati.

Uskrs je sada već za nama ali su vredne domaćice sigurno pripremile veću količinu kuvanih jaja koja se jedu i danima nakon praznika. Ipak, koliko dugo ona zaista mogu da stoje pre nego što se pokvare?

Znamo da obarena jaja imaju znatno kraći rok trajanja od svežih. To je zato što kada ih kuvamo, oštećujemo ljusku i uklanjamo zaštitni sloj sa nje pa onda bakterije, vazduh i druge stvari koje dođu u dodir sa jajetom mogu da ugroze naše zdravlje.

Tvrdo kuvano jaje, kakvo se sprema za Uskrs, može da ostane sveže i do sedam dana, dok će kuvano ali oljušteno jaje biti dobro za jelo samo pet dana.

jaja kuvana

Najbolji način da se osigurate, da jaja koja ste spremili ranije i za nekoliko dana budu za jelo, jeste da ih odmah nakon što ih skuvate ohladite u posudi sa ledom i u frižideru. Verovatno svi znamo, ali nije zgoreg da ponovimo. Po mirisu ćete najbolje proceniti da li je jaje pokvareno. Ukoliko nakon ljuštenja osetite jak i neprijatan miris, nalik sumporu, znajte da je jajetu mesto u kanti za đubre a ne u vašem stomaku!