Kokosovo mleko – tečnost dobijena od “mesa” zrelog kokosa – – može biti ukusan dodatak jelima, i koristi se kao svakodnevna zamena za obično mleko. Uprkos visokom sadržaju masnoća, bilo da se odlučite za konzervirano kokosovo mleko ili za svež napitak, uživaćete u blagotvornom dejstvu kokosovog mleka na ljudski organizam kroz vitamine, minerale a mleko od kokosa može potencijalno biti i sredstvo za mršavljenje.

 

Konzervirano kokosovo mleko ili svež napitak
Jedna šolja konzerviranog kokosovog mleka sadrži 445 kalorija i 48g masti. Količina zasićenih masti u jednoj kozervi kokosovog mleka, prevazilazi količinu preporučljivog dnevnog unosa,po podacima američke kardiološke asocijacije. Prema američkoj dijetetskoj asocijaciji, bilo koja forma kokosovog mleka prevazilazi preporučljivu količinu zasićenih masti, ali neki napitci od kokosovog mleka mogu biti mnogo zdravija alternativa, konzerviranom kokosovom mleku. Takođe, postoje i konzervirane forme sa niskim nivoom masti.

 

Mršavljenje
Kokosovo mleko sadrži MCFA – e, ili srednjlančane masne kiseline, koje se razlikuju od LCF –a, ili duže lančanih koiselina, koje se nalaze u mesu i svakodnevnim proizvodima, dok srednjelančane sadrže više atoma ugljenika u jednom nizu. Ispitivanja na životinja, prema Los Andjeles Tajmsu, otkrivaju da se srednjelančane masne kiseline metabolizuju u jetri, dok duže lančane ostaju kao masne naslage u telu. Srednjelančane masne kiseline su potom ispitivane kao moguiće sredstvo za mršavljenje. Prema studiji američke organizacije dijabetičara iz 2009 god. , dijabetski suplementi sa srednjelančanim masnim kiselinama, mogu pomoći u borbi protiv gojaznosti kao i prevenciji perifernog otpora na insulin – stanje u kojem pojedina tkiva ne reaguju na insulin. Uprkos studijama i promovisanju srednjelančanih masnih kiselina u cilju gubitka kilograma, Losa Andjeles Tajms ukazuje na nedostatak dokaza da su te masne kiseline zdravije od ostalih masti, koje ozbiljnu podižu nivo holesterola u telu.

kokosovo mleko

Minerali
Kokosovo mleko je bogat izvor nekih minerala kao što su gvožđe i kalijum. Jedna šolja konzerviranog mleka sadrži 7.5. miligrama gvožđa i 497 miligrama kalijuma. Većina muškaraca zahteva 8 miligrama gvožđa dnevno, dok je ženama potrebno i do 18 miligrama gvožđa. Prema Centru za kontrolui prevenciju bolesti, nedostatak gvožđa predstavlja najveći nutricionistički deficit. Nedeostatak gvožđa može uzrokovati poremećaje motoričkih sposobnosti, mentalnih funkcija kao i komplikacije u trudnoći. Adekvatan unos kalijuma je takođe važan; telo zahteva dovoljno ovog minerala za normalno funkcionisanje, jer kalijum pomaže u komunikaciji nerava sa mišićima.

 

Vitamini
Kokosovo mleko sadrži mnoge važne vitamine kao što su niacin i folna kiselina. Jedna šolja kokosovog mleka ima 1.4 miligrama niacina i 31.6 mikrograma folne kiseline. Niacin, poznatiji kao vitamin B3, pomaže telu da stvori seksualne i stresne hormone. Takođe pomaže u cirkulaciji. Iako je deficit niacina redak, on može biti problema osoba koji se bore sa alkoholizmom. Folna kiselina pomaže proizvodnju i održavanje novih ćelija u telu, kao i kontrolu prilikom njihovog brzog rasta.Ovaj važan vitamin sprečava promene u DNK, koje vode do pojave kanceroznih ćelija.