Kokosova voda jedan je od najnovijih nutritivnih trendova. Ovaj egzotični napitak smatra se najboljim sredstvom za nadoknadu elektrolita, jer sadrži dve osnovne vrste soli – kalijum i natrijum. Uprkos prirodno slatkom ukusu kokosova voda je idealan napitak i za dijabetičare – konzumira se u svežem obliku i ne sadrži veštačke zaslađivače, niti konzervanse.Zbog pozitivnog uticaja na ljudsko zdravlje, ovaj egzotični napitak polako osvaja svet. Saznajte više…

Mada se u našim krajevima kokos mahom koristi kao dodatak kolačima, svako ko je imao prilike makar jednom da proba tečnost koja se nalazi u plodu kokosa zna koliko ona blagotvorno utiče na ceo organizam.

Kokosova voda i zdravlje

Osnovni razlog zbog koga se kokosova voda i zdravlje dovode u vezu jeste njen sastav, koji je vrlo sličan sastavu ljudske krvne plazme.

U njoj se nalaze brojni minerali i vitamini, koji su i zaslužni za njen blagotvoran učinak na zdravlje. Osim cinka, kalijuma i kalcijuma, kokosova voda sadrži i gvožđe, kao i mangan, te se smatra jednim od boljih izvora vitamina B kompleksa. Takođe, sadrži i vitamin C i mnoge druge lekovite supstance.

kokosova voda

Kako napraviti kokosovu vodu

Ako vas zanima kako napraviti kokosovu vodu, moraćemo da vas razočaramo. Kada je u pitanju kokosova voda, recept ne postoji, jer je jedini mogući način taj da presečete kokos na pola i popijete je.

Šalu na stranu, u specijalizovanim prodavnicama možete da pronađete i napitke koji se reklamiraju kao kokosova voda, čija cena može da bude vrlo visoka. Međutim, kokosova voda koju iscedite iz ploda ne može da se poredi po kvalitetu sa ovom.

Zato, ako vas zanima kako napraviti kokosovu vodu, otiđite do prodavnice i kupite plod kokosa, stim što se smatra da oni čija boja nije naročito tamna, zapravo u sebi sadrže veću količinu kokosove vode. Ali, jednostavnim mućkanjem ploda, u principu možete da procenite da li je ima dovoljno ili ne. A onda kokos presecite na pola i eto kokosove vode.

Nutritivna vrednost

Posebna prednost korišćenja kokosove vode je njena nutritivna vrednost. Budući da ne sadrži mnogo ni kalorija, a ni holesterola, često se može čuti preporuka da se kokosova voda može konzumirati čak i u većim količinama. Nutritivna vrednost za 200 mililitara ove tečnosti iznosi blizu 50 kalorija.

Da bi kokosova voda ispoljila svoje blagotvorno dejstvo, treba da se pije voda zelenog kokosa, a ne mlečna lepljiva tečnost, koja potiče iz središnjeg dela ovog ploda. Naime, pulpa kokosa veoma je bogata šećerom i mastima, zbog čega on nije pogodan u ishrani osoba s dijabetesom. Za razliku od toga, kokosova voda od mladog, još nezrelog, kokosa potpuno je bezbedna i bogat je izvor korisnih materija, koje uključuju kalijum, natrijum, kalcijum, fosfor, cink, mangan, gvožđe, bakar, kao i esencijalne amino-kiseline. Važno je napomenuti da ne sadrži holesterol! Korist ovog napitka za dijabetičare jeste u tome što zahvaljujući svojim hranljivim sastojcima olakšava regulaciju nivoa glukoze u krvi. Inače, kokos je sjajan izvor biljnih vlakana i ubraja se u alkalne namirnice, što pomaže u neutralisanju kiselina koje nastaju u organizmu kao nusprodukt nekih biohemijskih procesa.

Upotreba

Kokosova voda se koristi i za unutrašnju, ali i za spoljašnju upotrebu, jer brojni kozmetički preparati za negu kože sadrže upravo nju.

Osim što važi za odlično prirodno sredstvo za poboljšavanje varenja, upotreba kokosove vode se odnosi i na snižavanje krvnig pritiska, a najpre zato što sadrži visok procent elektrolita. Preporuka je koristiti je i za jačanje imunog sistema, prvenstveno zato što je bogata vitaminom C, a dobro je koristiti je u mnogim stresnim situacijama, jer sadrži dosta vitamina B kompleksa.

Takođe se koristi i kao odličan dodatak ishrani sportista, ali i svih onih ljudi koji žele da podmlade ćelije svog organizma i na taj način donekle uspore proces starenja. Preporučuje se primenjivati je i u procesu čišćenja toksina od nagomilanih otrova, a odlično je sredstvo za regulisanje varenja, pa je zato često koriste osobe koje žele da izgube višak kilograma.

Posebno je zanimljiva upotreba kokosove vode koja se odnosi na lečenje mamurluka na potpuno prirodan način. Kako se pretpostavlja, osnovni razlog zbog čega je njena upotreba preporučljiva i u ovakvim situacijama jeste zbog bogatog sadržaja elektrolita, koji će u vrlo kratkom roku očistiti organizam od alkohola i maksimalno ga oporaviti.

Usporava razvoj zdravstvenih komplikacija

Budući da kokosova voda dokazano stimuliše cirkulaciju i štiti krvne sudove, redovno uzimanje ovog napitka, uz ostale mere prevencije, moglo bi usporiti razvoj komplikacija izazvanih oslabljenim protokom krvi, kao i nekih neuroloških problema (slabljenje vida i otežane bubrežne funkcije). Uprkos malom broju kalorija, kokosova voda stvara osećaj sitosti, zbog čega može sprečiti prejedanje. Zbog toga je od velike pomoći i gojaznim dijabetičarima koji sprovode redukcionu dijetu.

– Kokosova voda znatno ubrzava metabolizam, što podstiče i sagorevanje masti i šećera u organizmu.

– Osim visokog sadržaja važnih hranljivih materija, kokosova voda bogata je i omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima. Obe vrste materija od esencijalnog su značaja za održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi i idealne telesne mase.

– Kokosova voda bogata je i dijetalnim vlaknima, zbog čega pozitivno utiče na probavu. Takođe, blagotvorno deluje na urinarni sistem.

– Napitak jača imunološki sistem i pomaže u procesu čišćenja organizma od raznih bakterija.

– Pošto je disbalans u nivou elektrolita najčešći uzrok hipertenzije, kokosova voda može pomoći u regulaciji krvnog pritiska.

Kokosova voda za lice

Iako kokosova voda za lice može da se primenjuje i spolja i unutra, činjenica je da udruženim snagama daje najbolji efekat, tako da je svakako možete i unositi u organizam, ali i njome negovati lice ili, pak preparatima koji su načinjeni na njenoj bazi.

Najpre zato što sadrži enzime koji imaju uticaja na regeneraciju ćelija, te posredno utiču i na poboljšanje elastičnosti kože, preporuka je da se koristi kokosova voda za lice. Smatra se ne samo da regeneriše kožu na licu, već utiče i usporavanje procesa starenja.