kokosov secer za dijabeticare

Kako štetni efekti šećera i fruktoznog kukuruznog sirupa postaju sve gori, ljudi polako prelaze na prirodne alternative.

Zaslađivač koji je postao vrlo popularan poslednjih godina je kokosov šećer.

Ovaj šećer dobija se od palme kokosa, i na dobrom je glasu – tvrdi se da ima niži gligemijski indeks i da je hranjiviji od običnog šećera.

Postoji puno priča o ovom zaslađivaču i ovde ćemo pokušati da razdvojimo činjenice i bajkovite prikaze o kokosovom šećeru.

Šta je kokosov šećer i kako se pravi?

Kokosov šećer zove se još i šećer kokosove palme.

Ovo je prirodan šećer koji se pravi od smole, šećera u tečnom obliku koji curi iz drva kokosa. Često ga mešaju sa palminim šećerom, koji je sličan, ali se pravi od druge vrste palminog drveta.

Kokosov šećer pravi se kroz prirodan proces u dva koraka:

  1. U cvetu kokosove palme se napravi rez, iz kog se u posude skuplja tečna smola.
  2. Smola se stavlja na vatru, dok većina vode ne ispari.

 

Finalni proizvod je kokosov šećer koji izgleda ovako:

kokosov secer

Da li kokosov šećer ima više hranljivih materija, u odnosu na običan šećer?

Običan šećer i kukuruzni sirup sa fruktozom ne sadrže vitalne nutrijente, pa su izvor „praznih“ kalorija. Ali, kokosov šećer sadrži neke od hranljivih materija koje se nalaze u kokosovoj palmi. Ne postoji puno podataka o ovome, ali prema filipinskom Ministarstvu poljoprivrede, kokosov šećer sadrži nešto hranljivih materija.

Najuočljiviji su minerali – gvožđe, kalcijum i kalijum, zajedno sa masnim kiselinama kratkog lanca, polifenolima i antioksidantima koji takođe imaju lekovita svojstva. Sadrži i vlakna zvala inulin, koja usporavaju apsorpciju glukoze i objašnjavaju zbog čega kokosov šećer ima niži glikemijski indeks od običnog šećera.

Kokosov šećer kalorije

Važno je napomenuti da, iako kokosov šećer sadrži neke hranljive materije, od drugih namirnica možete dobiti mnogo više. Kokosov šećer ima puno kalorija (isto kao i običan šećer) i morali biste da pojedete neverovatnu količinu ovog zaslađivača, da biste zadovoljili dnevne potrebe organizma za materijama koje se nalaze u njemu.

kokosov secer za dijabeticare

Kokosov šećer može imati niži glikemijski indeks

Glikemijski indeks (GI) je mera koja određuje koliko brzo namirnice podižu nivo šećera u krvi.

Glukoza ima GI 100, a ukoliko hrana ima GI  50, onda to znači da podiže nivo šećera u krvi duplo sporije od čiste glukoze.

Filipinsko Ministarstvo poljoprivrede merilo je glikemijski indeks kokosovog šećera i poredilo ga sa glukozom.

Prema njihovim merenjima, kokosov šećer ima glikemijski indeks 35, što je mnogo niže od običnog šećera koji ima GI oko 60.

Glikemijski indeks može prilično varirati od čoveka do čoveka, a ova studija obavljena je na samo 10 ljudi. Glikemijski indeks može biti drugačiji čak i kada je ista namirnica u pitanju, tj. isti proizvod od drugog proizvođača može imati malčice drugačiji efekat.

Sve u svemu, kokosov šećer ima zaista  nizak glikemijski indeks. Verovatno inulin vlakna donekle usporavaju apsorpciju.

Kokosov šećer za dijabetičare ?

Kokosov šećer ima niži glikemijski indeks nego li običan ali ne i dovoljno nizak da bi bio pogodan za dijabetičare.Prirodni zaslađivači kao što je stevija su mnogo bolji izbor za dijabetičare.

I kokosov šećer ima puno fruktoze

Običan šećer nije loš po zdravlje samo zbog praznih kalorija i visokog glikemijskog indeksa, to je samo deo problema. Glavni razlog zbog kog je toliko nezdrav je fruktoza. A beli šećer je prepun fruktoze, sadrži je 50%! Drugih 50% čini glukoza.

Ali evo u čemu je fazon- iako postoje mnoge tvrdnje da kokosov šećer ne sadrži fruktozu, istina je da se sastoji od 70-80% saharoze, koja je polovinom fruktoza! Tako, kokosov šećer sadrži gotovo identičnu količinu fruktoze kao i običan šećer, gram za gramom.

Kada se previše konzumiraju, dodati šećeri izazivaju mnoge probleme kao što su metabolički sindrom, gojaznost, dijabetes i kardiovaskularne bolesti.Mnogi nutricionisti ne vide razlog zbog kog se isto ovo ne odnosi i na kokosov šećer.

Zaključak

Ono što se iz ovoga može izvući, jeste da kokosov šećer nije nikakva čudotvorna namirnica. Čak, vrlo je slična običnom šećeru, iako je proces proizvodnje malo prirodniji i sadrži neke manje količine hranljivih materija.

Ukoliko ćete koristiti kokosov šećer, koristite ga povremeno. Malo je „manje loš“ od običnog šećera, ali definitivno nije nešto što bi trebalo da jedete svakog dana.

Kokosov šećer je sličan medu. Zdraviji su od običnog šećera, ali je mnogo bolje da potpuno izbegavate šećer i zaslađivače.