cir na zelucu sta jesti a sta izbegavati

cir na zelucu sta jesti a sta izbegavatiŽelatin je ništa više do procesuirana verzija sastavnog proteina kolagena, koji se nalazi u organizmu mnogih životinja, uključujući i ljude. Kolagen čini skoro trećinu svih proteina u ljudskom telu.

Ne koristimo želatin samo kao domaći gel za kosu. Ovo bezbojno, bezukusno čudo ima čitav niz dobrobiti za zdravlje, kada ga dodate ishrani.

Naravno, ne govorim o onom šećernom želatinu, prepunom konzervansa i veštačkih boja, koji se nalazi na rafu sa dezertima u supermarketu, naprotiv. (Zapravo baš ta verzija želatina je odličan primer kako jedan izuzetno zdrav sastojak može da se pretvori u šećernu noćnu moru ispunjenu veštačkom crvenom bojom). Ovaj članak se odnosi na onaj želatin, bez ukusa, bez ikakvih dodataka.
Bila sam upoznata sa nekim od dobrobiti želatina jedno vreme, ali onda je moj naturopata (osoba koja se bavi naturopatijom – homeopatija, akupunktura, itd..) predložio da ga ubacim u svoju ishranu, kako bih pojačala metabolizam i kao tretman za moje nesezonske alergije. Uskoro sam počela da se pitam šta još može da uradi za mene!
(Izvinjavamo se unapred našim čitaocima veganima i vegetarijancima. Zatvorite oči, zapušite uši, učinite štagod morate – ovaj članak nije za vas.)

Šta je želatin?

Želatin je ništa više do procesuirana verzija sastavnog proteina kolagena, koji se nalazi u organizmu mnogih životinja, uključujući i ljude. Kolagen čini skoro trećinu svih proteina u ljudskom telu.
Kolagen je vlaknast protein koji ojačava vezivna tkiva u telu, omogućavajući im da ostanu elastični, kako bi se izduživali bez pucanja. Kako starimo, naše telo proizvodi sve manje kolagena i pojedinačna vlakna ovog proteina se sve više ukrštaju međusobno. Ovo se najčešće manifestuje kao okoštanje zglobova, usled sve manje fleksibilnih tetiva, a na koži rezultuje u vidu bora, kako se smanjuje elastičnost kože.

Želatin se može dobiti iz kolagena od svinjskih i goveđih kostiju, kože i vezivnih tkiva.
Želatin takođe sadrži 18 aminokiselina, od kojih su mnoge esencijalne, što znači da naše telo ne može da ih proizvede i mora se unositi kroz ishranu.

Dobrobiti želatina

Želatin je višenamenski lek, sa dugom i raznovrsnom listom dobrobiti. Ovo apsolutno nije lista svih stvari koje možete primetiti pri unosu želatina, ali je dobar početak da vam pokaže na šta sve utiče.

Pomaže kod probave i čak može da izleči digestivne poremećaje
Uzimanje želatina je dobar način da unesete više proteina. (Posebno ljudi koji su probirljivi sa hranom, trudnice kojima je potreban značajnija količina proteina, kao i oni koji pretežno konzumiraju hranu biljnog porekla.)

Iako je dodavanje želatina kao dodatak ishrani odličan način da namirite potrebe vašeg tela za proteinima, bez potrebe da više unosite neku vrstu hrane, to ipak ne znači da treba da vam bude i jedini izvor proteina, budući da želatin nije kompletan protein. Kada se uzima sa hranom, pomaže da vaše telo bolje iskoristi druge proteine i hranljive materije.
Upotreba želatina utiče povoljno na kvalitet kose, njen rast i teksturu. Upotreba na duge staze čini kosu sjajnijom i elastičnijom.

Naša tela proizvode sve manje kolagena, kako više starimo, tako da želatin pomaže kod održavanja vaše kože gipkijom.
Dnevni unos želatina utiče takođe i na jačanje noktiju i brzinu njihovog rasta.

Kroz dodatke ishrani, upotreba želatina doprinosi zdravlju vaših zglobova i kostiju i čak dokazano pomaže pri smanjenju bola u zglobovima, usled artritisa.

Želatin je mnogo bolja alternativa, u odnosu na proteinske šejkove, koji vrlo često sadrže veštačke zaslađivače i/ili konzervanse.

Kako se želatin polako oslobađa, tako pomaže da duže imate osećaj sitosti.

Načini za unošenje želatina u vašu ishranu

Uzmite želatin bez dodataka kao dnevni suplement. Pomešajte jednu supenu kašiku sa nekom tečnošću, koja je sobne temperature i konzumirajte dva puta dnevno.
Ubacite domaću supu od kostiju u vaš meni. Pijte je toplu, ili je koristite da začinite rižu, ili neko jelo od testenine, čak može biti odlična baza za supe i čorbe.

Domaći maršmelou je odličan način za unošenje želatina, ukoliko ga koristite kada ih pravite.
Napravite sami svoje kockice od želatina, tako što ćete želatin bez dodataka pomešati sa prirodnim ceđenim sokom nekog voća, ili medom.

Dodajte želatin u prahu u domaću supu, kako bi se zgusnula.
Dodajte ga u neki ukusan voćni šejk, nećete ni primetiti da je tu.

Možete ga dodati u musli/pahuljice, sa toplim mlekom.
Dodajte ga u topla (nikako vruća!) pića, kao što su čaj ili kafa.

Želatin možete koristiti da zgusnete domaći jogurt, kefir ili ukoliko vam neki sos bude previše redak.
Čak ga možete dodati i u domaću formulu za bebe!

Idealno bi bilo konzumirati domaću supu od kostiju bogatu želatinom, nekoliko puta dnevno. Naime, kako ovo nije uvek izvodljivo, često umesto toga konzumiram suplement želatina u prahu.

Dovoljna je jedna supena kašika dnevno u nekom piću ili obroku, dva puta dnevno.