koenzim q10Koenzim Q10 je jedno od najvećih otkrića poslednjih decenija u nauci o ishrani, jer svojim moćnim delovanjem usporava starenje. Do 35. godine života,koenzim Q10 se nesmetano i u dovoljnim količinama stvara u svim tkivima i organima, posebno u jetri. U mladosti ćelije ljudskog organizma funkcionišu besprekorno i to se primećuje po dobrom zdravlju i izgledu, po otpornosti organizma na bolesti i vitalnosti tela i duha. Tada ni ne pomišljamo na proces starenja.

Pri nepotpunom sagorevanju hrane, a to se dešava kada nema dovoljno ubihinona koji je sastavni deo svake ćelije, nastaju slobodni radikali koji ostaju u ćelijama kao “otpad”, a pri tom i napadaju i uništavaju životno važne komponente ćelije sve dok je konačno i ne uguše. To je proces starenja.

Koenzim Q10 usporava starenje, obezbeđivanjem dovoljne količine kiseonika ćelijama, potpuno razgrađujući slobodne radikale do ugljen-dioksida i vode!

Činjenica da je engleski biohemičar Peter D. Micheunije dobio Nobelovu nagradu 1978. godine za pronalazak koenzima Q10, mora da razbije svaku dilemu oko delotvornosti i potrebe za njegovim unošenjem već posle 35. godine života. Pronaći mogućnost da se kiseonik ubaci u ljudski metabolizam i tako očuvaju ćelije, a time se produži i njihov vek, graniči se sa ispunjenjem snova starih alhemičara koji su tragali za eliksirom večne mladosti.

Postoji danas mnogo dijetetskih preparata sa nazivom koenzim Q10. Kod svih je osnovni sastojak prirodna supstanca ubihinon (Co QrlO). On je, u stvari, komponenta svake zdrave ćelije. Sam ubihinon utiče da hemoglobin otpusti kiseonik neophodan, naravno, za proces ćelijskog disanja.

Šta je ćelijsko disanje?

Ćelijsko disanje je esencijalni proces pretvaranja energije sadržane u hrani (proteinima, mastima i ugljenim hidratima) koju telo kao takvu ne može da iskoristi, već u obliku molekula adenozintrifosfata – ATP. Energija nastala ovim putem omogućava život i normalno funkcionisanje svih živih bića!

Sa starenjem organizma opadaju zalihe ovog koenzima. Istraživanja su pokazala da posle 35. dolazi do pada unutarćelijske koncentarcije koenzima Q10, do smanjenja energetskog potencijala ćelija i imuniteta. Zastupljeno je mišljenje da je biološka starost proporcionalna nedostaku koenzima Q10 u ćelijama. Njegov nedostatak najviše pogađa ćelije onih organa koji neprestano, bez odmora, rade i funkcionišu celog života. Tim organima su neophodne velike količine energije, a samo dovoljan unos koenzima Q10, omogućava njihov nesmetan rad. Dakle, nedostatkom Q10 najviše bi bih pogođeni srce, mozak, pluća, bubrezi, kao i ćelije složenog imuno sistema. Samim tim dolazi do slabljenja imunološkog sistema, malaksalosti, gojenja, visokog krvnog pritiska, pa čak i do veoma ozbiljnog poremećaja srčanog ritma i povećanog rizika od infarkta i ili angine pektoris.

Kao snažan antioksidans koenzim Q10 smanjuje rizik od aterosklerotičnih oboljenja time što štiti lipide u krvi od razornog dejstva slobodnih radikala. Ustanovljeno je, takođe, da kada se količina koenzima Q10 smanji za 25-75%, u organizmu dolazi do promena zdravstvenog stanja, dok smanjenje od 75-100% može da ima ozbiljne posledice i dovede do nastanka zloćudnih tumora.

Šta je ubihinon?
Ubihinon po svojim hemijskim osobinama spada u grupu liposolubilnih jedinjenja, a izoluje se iz biljaka dosta komplikovanim procesom i predstavlja jedan od najmodernijih japanskih proizvoda. Po delovanju je moćan antioksidans koji sprečava toksično dejstvo slobodnih radikala, nastalih metaboličkim procesima, koji se smatraju glavnim krivcima za nastanak mnogih hroničnih nezaraznih oboljenja.

Jedno od najznačajnih svojstava koenzima Q10 jeste usporavanje progresivnih malignih oboljenja i sprečavanje neželjenih efekata posle hemoterapije. Primenom, u kombinaciji sa terapijom, kod infekcije
gljivicom Candida albicans postignuti su povoljni rezultati.

Pravovremenim unosom koenzima Q10, promene koje nastaju starenjem ćelija, uglavnom mogu da se prevazidu. Dovoljno je i to što poboljšava sveobuhvatno stanje, podiže nivo pozitivne energije i optimizma. Dugo će čuvati vaš osmeh, jer pri redovnoj upotrebi, vidno smanjuje oboljenja desni, posebno paradontopatiju. Pozitivno deluje i na potenciju. Ublažava tegobe menopauze. Preporučuje se i onima koji imaju šećernu bolest, kao podrška u borbi da vode normalan život. Neophodan je i sportistima za poboljšanje metabolizma, za bolji efekat i lakše podnošenje napornih mišićnih aktivnosti.
Ono što nam je priroda u najboljem životnom dobu počela da uskraćuje možemo, zahvaljujući nauci, da vratimo organizmu.