Pažnja ljubitelji kivija!Da li ste znali da pored toga što ima veoma prijatan ukus, kivi nosi pregršt pozitivnih dejstava po zdravlje? To ne treba da iznenađuje, obzirom da priroda nudi brojne prirodne namirnice koje su se kroz istoriju koristile u svrhu lečenja. Poznat i pod imenom kineski ogrozd, a nekada i „sunčana breskva“, kivi je proglašen za jednu od, u nutritivnom smislu, najsavršenijih namirnica na svetu. Vreme je da osetite sve dobrobiti koje voće kivi ima da ponudi.

Mnoge dobrobiti kivija – iskusite ih još danas

Sa težinom od oko 125 gr i dužinom od oko 7,5 cm, kivi je poznat po visokom sadržaju vitamina C – ima ga čak više nego u pomorandži. Uopšteno govoreći, neki od značajnijih vitamina i hranljivih materija koji se nalaze u kiviju jesu:
kivi zdravlje
Vitamin C
Vitamin K (pomaže kod apsorpcije vitamina D)
Folati
Flavonidi
Kalijum (koliko i u banani)
Vitamin E
Beta-karoten
Lutein
Zeksantin
Vlakna
Magnezijum
Bakar
Fosfor

Kivi je takođe odličan i kao prebiotička hrana. Prebiotičke hranljive materije ishranjuju probiotičke bakterije u vašim crevima (ove bakterije su neophodne za optimalno zdravlje). To pomaže u održavanju adekvatnog nivoa digestivnog zdravlja, kao i u prevenciji brojnih zdravstvenih poremećaja.
Evo nekih pozitivnih efekata koje kivi poseduje:

1. Ovo voće ublažava respiratorne probleme poput astme, kašlja i zviždanja u plućima

Jedno od najpoznatijih pozitivnih dejstava na zdravlje koje kivi ima se zasniva na njegovoj sposobnosti da ublaži respiratorne tegobe poput astme i zviždanja u plućima. Zapravo, kivi i drugo voće bogato vitaminom C, pružaju značajnu zaštitu od ovih bolesti. Najpoznatija studija koja pokazuje ovu povezanost dolazi iz Italije, i objavljena je u žurnalu Thorax. Ona je uključila 18 737 dece, starosne dobi 6-7 godina, koja žive u Italiji. Istraživači su pronašli da su deca koja najviše konzumiraju citrusno voće bila:

U 44% manjem riziku od dece iz kontrolne grupe da razviju zviždanje u plućima (vizing)
U 28% manjem riziku od curenja iz nosa
U 25% manjem riziku od hroničnog kašlja
U 32% manjem riziku od otežanog disanja (nedostatka daha)

Prema navodima izrezimea studije:

„Citrusno voće kivi se pokazalo kao voće sa značajnim protektivnim dejstvom na razvoj vizinga u proteklih 12 meseci… Iako se ne može isključiti efekat ostalih dijetetskih komponenata, utvrđeno je da konzumacija voća bogatog vitaminom C, čak i u manjoj meri, može smanjiti simptome vizinga u detinjstvu, naročito unutar populacije osetljivih ispitanika.“

2. Kivi štiti od oštećenja DNK, kancera

Kao što je napomenuto, voće kivi je jako bogato vitaminom C. Ponašajući se kao važan hidro-solubilni anti-oksidans, vitamin C je neophodan za prevenciju oštećenja koja nastaju delovanjem slobodnih radikala. Štaviše, kivi sadrži veći broj flavonoida i karotenoida koji su odgovorni za zaštitu DNK od oksidativnog stresa. Sadržaj vitamina C i fito-nutritivnih elemenata pomaže u prevenciji brojnih poremećaja povezanih sa oštećenjem DNK i oksidativnim stresom, uključujući: osteoartritis, reumatoidni artritis, astmu i rast kancera.

3. Unapređuje kardio-vaskularno zdravlje

Kivi je prepun vitamina C, polifenola i dobar je izvor kalijuma – koji u sadejstvu rade na smanjivanju rizika od nastanka krvnih ugrušaka, štite krvne sudove i srce, i brane organizam od dejstva slobodnih radikala koji izazivaju oksidativni stres koji može dovesti do ateroskleroze (jedan od uzroka bolesti srca). Dalje, kivi smanjuje zgrušavanje krvi bez negativnih propratnih dejstava, za razliku od aspirina koji se rutinski preporučuje od strane lekara za prevenciju nastanka ugrušaka.

Prema istraživanju sprovedenom na Oslo Univerzitetu u Norveškoj, „učesnici koji su svakodnevno konzumirali 2-3 kivija u periodu do 30 dana, smanjili su svoj trombocitni agregacioni odgovor (potencijal za formiranje krvnih ugrušaka) za 18% u odnosu na ispitanike koji nisu jeli kivi.“ Štaviše, kivi je pomogao da se smanje i nivoi triglicerida za 15%.

4. Zaštita od makularne degeneracije

Dodatno govoreći o blagodetima kivija, vaše oči takođe mogu imati koristi od ovog voća! Sadržavajući čuvene komponente koje promovišu dobar vid, lutein i zeksantin, kivi je čini se, savršeno voće za održavanje dobrog vida i prevenciju makularne degeneracije. Lutein je fito-nutrijent, poznat po tome što štiti oči od štetnog dejstva slobodnih radikala, tako što filtrira nepoželjno plavo svetlo i ultra-ljubičasto zračenje. Zeksantin nudi isto i slično dejstvo; oba su se višestruko dokazala kao supstance koje štite od gubitka vida, i usporavaju progresiju suve makularne degeneracije. Antioksidansi takođe mogu pomoći u poboljšavanju vizuelne oštrine. Kivi je odličan izvor luteina i zeksantina.

Podaci iz jedne studije koja je uključila preko 110 000 žena i muškaraca, objavljeni u publikaciji ArchivesofOphthalmology, govore u prilog tome da se makularna degeneracija povezana sa starenjem može sprečiti konzumacijom voća. Studija ukazuje da jedenje 3 porcije voća na dan može sprečiti pojavu ovog primarnog uzroka gubitka vida kod starijih osoba za 36%. To je u poređenju sa osobama koje konzumiraju manje od 1,5 porcije voća dnevno.

5. Kivi u trudnoći
Danas smo, kao nikada do sada, svesni činjenice koliko je važno održavati pravilnu ishranu tokom trudnoće, a jedna od najznačajnijih hranljivih materija za buduće mame je folat – takođe poznat i pod nazivom folna kiselina (sintetička forma folata). Kao ekstremno značajan vitamin B kompleksa za produkciju i održavanje novih ćelija, folat je neophodna komponenta za optimalnu trudnoću. Ovaj vitamin pomaže u sprečavanju nastanka urođenih defekata kao što je spinabifidai pomaže bebi da dovoljno poraste. Ali kakve to ima veze sa kivijem? Kivi nudi značajnu količinu folata!

Dodatno, kao što nam je poznato, kivi je krcat vitaminom C – još jednim vrlo bitnim vitaminom koji se preporučuje trudnicama. Ovaj vitamin je neophodan za rast kostiju i održavanje ćelija jakim, kao i za razvoj kostiju i tkiva bebe dok je još u materici.

Ostala pozitivna dejstva kivija na zdravlje

6.Sprečava zatvor i održava digestivni sistem zdravim, posredstvom sadržaja vlakana i prebiotičke komponente.

7. Imunološki pojačivač, sprečava nastanak prehlade – kivi je možda malo voće, ali ima snažan imuno-pojačivački efekat. Prepun vitamina C, D, B6, B12, K, cinka, folata, vlakana i drugih hranljivih materija, ovo „zlatno“ voće je savršeno za osnaživanje imunološkog sistema i prevenciju prehlada ili bolesti.

8. Promoviše zdravu i prelepu kožu – vitamin C omogućava koži da zadrži mladalački i energičan izgled. Vitamin pomaže rast i reparaciju telesnih tkiva, što utiče na formiranje kolagena i pigmentaciju kože, i obezbeđuje podmlađivanje oštećene kože.

9. Olakšava apsorpciju gvožđa, što preventivno deluje na nastanak anemije.
Saznajte više>>> Kivi kalorije i vitamini