Kiselo mleko se prvi put pojavilo u Francuskoj, za vreme vladavine Fransoa I koji je otkrio lekovita svojstva ovog proizvoda kada se razboleo od jake infekcije creva. Njemu je jedan lekar, Jevrejin koji je došao iz tadašnjeg Otomanskog carstva prepisao uzimanje ovčijeg kiselog mleka, što mu je pomoglo da ozdravi. Lekar se posle vratio u Tursku, odbivši da otkrije svoju tajnu. Tek početkom 20. veka je Mečnikov, ukrajinski naučnik koji je 1908. godine dobio Nobelovu nagradu, naučnim putem dokazao lekovita svojstva kiselog mleka. On je ta svojstva mogao da uoči kod ljudi koji žive na Kavkazu, jer je za njih kiselo mleko osnovna životna namirnica. Od tadaje Zapadna Evropa prihvatila kiselo mleko kao veoma važnu namirnicu čiji sastav stalno poboljšava.

kiselo mleko

U Grčkoj i Bugarskoj, kiselo mleko še obično pravi od ovčjeg ili mešavine ovčjeg i kravljeg mleka i ono se danas sve više preporučuje. U njemu se nalaze proteini koji su veoma korisni za sintezu ćelija u organizmu. Kiselo mleko je bogato kalcijumom (100-150 mg u 100 g kiselog mleka) i vitaminima B1, B2 i B3. Kao antibiotik i antiseptik ono štiti creva, sa kojima deca imaju najčešće problema, a kod odraslih može da poboljša probavu. Njegova lekovita svojstva ogledaju se u mogućnosti poboljšanja imuniteta, a naučnici smatraju da sprečava kardiovaskularna oboljenja i rak debelog creva.

Blago kiselo mleko
Blago kiselo mleko je nusprodukt u proizvodnji putera od mleka. Bogato je lecitinom, vitaminima kompleksa B i kalcijumom.

Medicinska dejstva: Lecitin i vitamini kompleksa B pomažu formiranje zdrave kože i učestvuju u odbrani organizma od stresa. Kalcijum je ključan u metabolizmu kostiju, zuba i noktiju.

Primena: Redovno pijenje blago kiselog mleka jača crevnu floru i stoga sprečava pojavu oboljenja sistema za varenje. Štaviše, dobro je i u borbi protiv stresa i umora. Služi i za spoljašnju upotrebu. Blaže opekotine od sunca možete namazati blago kiselim mlekom, to pomaže. Ima rashlađujuće svojstvo – možete ga naneti na otoke i manje upale jer umanjuje bol i povlači otok.

Savet: Ako 4 do 6 sedmica redovno mažete telo blago kiselim mlekom, gruba koža postaje mekša i elastičnija.

Slani šejk

Od blago kiselog mleka Pomešajte 6 dl blago kiselog mleka sa 6 kašika sveže iseckanog začinskog bilja, kao što je vlašac, peršun i bosiljak. Posolite i pobiberite. Ako volite sok od šargarepe, dodajte malo.

Slatki šejk od blago kiselog mleka
U 6 dl blago kiselog mleka umešajte 250 g raznog bobičastog voća, na primer: borovnice, maline, jagode ili kupine možete umutiti mikserom ili u blenderu. Ako želite, zasladite medom ili šećerom.

Kupke
Dodajte 2 do 3 litra blago kiselog mleka u vodu, pa se kupajte deset do dvadeset minuta. Ova kupka vraća vlažnost koži i smiruje opekotine od sunca.