kikiriki kalorije

kikiriki kalorijeKIKIRIKI (ARAŠID, ZEMNI ORAH, MAJMUNSKI ORAH) SASTAV I NUTRITIVNA VREDNOST

Kikiriki po svom sastavu odudara od drugih vrsta povrća. Dok pasulj i grašak sadrže dosta skroba, a masti samo u tragovima, dotle u kikirikiju ima čak između 42— —60% ulja, te jezgro služi i kao sirovina za proizvodnju ulja i maslaca od kikirikija. Po svojoj nameni kikiriki više sliči jezgrastom voću — orahu, lešniku, bademu i često ulazi u pržene mešavine jezgrastih grickalica.Ima mnogo kalorija čak 567 pa 100 grama menja jedan obrok.

Jezgro kikirikija sadrži puno belančevina (oko 26%), ali su one »nekompletne«, jer im nedostaje cistin, triptofan i metionin — važne aminokiseline visoke biološke vrednosti. Masti u kikirikiju su nezasićene, tj. sastoje se iz nezasićenih masnih kiselina, pa kikiriki nema holesterola.

Odlićan je izvor vitamina B grupe, naročito vitamina (Bl), niacina (B3), folne kiseline, a veoma je značajan izvor i vitamina E, kojem se pridaje značaj zaštite crvenih krvnih zrnaca i krvnih sudova od začepljenja.

Kikiriki kalorije na 100 grama
Energija 567 kalorije 29%
Ugljeni hidrati 16,13 g 12%
Proteini 25,80 g 46%
Ukupno masti g 165 49.24%
Holesterol 0 mg 0%
Dijetalna vlakna 8,5 g 22%

Kikiriki vitaminina 100 grama
Niacin 12,066 mg 75%
Pantotenska kiselina 1.767 mg 35%
Piridoksin 0,348 mg 27%
Riboflavin 0,135 mg 10%
Tiamin 0,640 mg 53%
Vitamin A IU 0 0%
Vitamin C 0 0%
Vitamin E 8,33 mg 55,5%

Minerali
Kalcijum 92 mg 9%
Bakar 1.144 mg 127%
Gvožđe 4,58 mg 57%
Magnezijum 168 mg 42%
Mangan 1.934 mg 84%
Fosfor 76 mg 54%
Selen 7,2 mcg 13%
Cink 3,27 mg 30%

KUPOVINA, ČUVANJE I KORIŠČENJE
Kupovati: originalna pakovanja prženog kikirikija, po mogućnosti u vakuumskom pakovanju, najbolje u limenkama. Prženi kikiriki je mastan i njegovo ulje je bogato nezasićenim masnim kiselinama, koje su u prisustvu kiseonika iz vazduha podložne oksidaciji, pa kikiriki brzo postaje užegao, ako ga pakovanje ne štiti od vazduha i zagrevanja. U tom pogledu prženi kikiriki u ljusci ima čak prednosti, jer ljuska predstavlja prirodnu zaštitu od svetla i vazduha, odnosno kiseonika iz vazduha.

Kupovina prženog kikirikija, nepakovanog i bez potrebnih oznaka o proizvođaču i roku trajanja, je riskantna. Ovo zbog toga što može biti užegao, a još gore, što je moguće prisustvo plesnivih zrna koja sadrže kancerogene otrove — aflatoksine. Prisustvo aflatoksina se inače kontroliše kod uvoza zrnaste hrane, a naročito kod kikirikija, ali je kontrola domaće proizvodnje retka.
Sirovi ljušteni kikiriki se može slobodno kupovati i nepakovan, jer se onda može videti da li su jezgra zdrava ili ima plesnivih.

Kikirilki u ljusci ili oljušteni treba čuvati na hladnom, suvom i tamnom mestu, jer može doći do užeglosti i plesni-vosti. Ako se drži duže od mesec dana, staviti ga u frižider, ali u dobro zatvorenom sudu, inače vlaži i plesnivi.
Pre prženja treba odstraniti sva plesniva i defektna zrna, štura i suva zrna, kao i strane primese.
Pošto su belančevine u kikirikiju nekompletne, kikiriki ili puter od kikirikija treba kombinovati sa hranom životinjskog porekla. Na primer, puter od kikirikija sa mesom i namirnicama bogatim vitaminom C, radi boljeg iskoriščenja gvožđa.

Puter od kikirikija (Peanuts butter), može, pored sastojaka jezgra kikirikija, sadrži i so, šećer i dodate masti, koje nisu tako nezasićene kao ulje kikrikija. Obično se u proizvodnji odstranjuju klice kikirikikja, da bi se umanjila opasnost od užeglosti. Treba ga čuvati u dobro zatvorenom sudu, na sobnoj temperaturi. Ako se drži u frižideru, dolazi do izdvajanja ulja od osnovne mase, pa se kod upotrebe mora promešati.

LEKOVITA SVOJSTVA KIKIRIKIJA
-Pomaže kod održavanja nivoa šećera u krvi, naročito kod dijabetičara.
kalorije

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *