kefir

Stručnjaci tvrde da lekoviti napitak kefir jača imunološki sistem i pomaže u lečenju digestivnih poremećaja, a neki smatraju da može sprečiti i nastanak karcinoma…
kefir
Kefir je vekovima poznat kao tradicionalno piće stanovnika Kavkaza, poznatih po vitalnosti i dugovečnosti. Pre više od 1.000 godina, pastiri koji su živeli na prostorima današnje Gruzije i Azerbejdžana dodavali su kulturu kefira kozjem, ovčijem ili kravljem mleku i ostavljali ga da fermentiše u kožnim džakovima. Na taj način dobijali su veoma zdrav probiotički napitak, čija su blagotvorna svojstva danas cenjena širom sveta. Osim što ublažava tegobe izazvane kandidom, štiti od upale bubrega i bešike, sprečava migrenu i nesanicu, kefir blagotvorno deluje na digestivni sistem, jača odbrambene snage organizma i štiti od raka.

Kefir melem za probavne organe
Ovaj mlečni proizvod bogat je probioticima, korisnim bakterijama koje štite digestivni sistem: obnavljaju crevnu floru, olakšavaju varenje, pomažu u slučaju dijareje i opstipacije, obezbeđujući bolju apsorpciju hranljivih sastojaka. Osim toga, stručnjaci smatraju da kefir ublažava tegobe u slučaju upale creva, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, te da sprečava mučninu u trudnoći.

Kefir poboljšava imunitet
Za razliku od patogenih mikroorganizama, koji izazivaju bolesti, oni iz kefira sarađuju s imunološkim sistemom i pomažu telu da se izbori s raznim oboljenima.

Da li kefir štiti od raka?
Ukoliko reč “kefir” ukucate na Googleu, pronaći ćete mnogo zagovornika teze da kefir proizvodi antikancerogene supstance,koje štite od raka, sprečavaju razvoj metastaza i pomažu u lečenju malignih oboljenja. Ovu teoriju podržava i Klaus Kaufman u knjizi “Ponovo upoznajte kefir”. On, naime, navodi da ovaj fermentisani napitak pomaže obolelom organizmu da obnovi tkiva. Iako pojedini stručnjaci veruju da kefir ima antikancerogeno dejstvo, ima i onih koji smatraju da su njegova blagotvorna svojstva preuveličana, te su skeptični kad su u pitanju tvrdnje da ovaj napitak može pomoći u lečenju raka. Ipak, u jednom se svi slažu – kefir može pospešiti jačanje imunološkog sistema i na taj način pomoći obolelima od karcinoma.

Kako napraviti kefir
Ovaj napitak lako možete napraviti u kućnim uslovima. Za to su vam potrebne:

-granule kefira (liče na glavice karfiola i imaju staklasto-belu boju)
-sveže pasterizovano ili nepasterizovano mleko (kravlje, kozje, ovčije, sojino, pa čak i kokosovo), s nižim ili višim procentom masnoće (kefir od masnijeg mleka manje je kiseo)
-široka plastična ili staklena posuda s poklopcem (činija treba da bude pokrivena, ali mora imati dotok vazduha)
-plastična ili drvena kašika i cediljka (posuđe koje dolazi u dodir s kefirom ne sme biti od metala).

Pripremanje kefira: Granule kefira isperite destilovanom vodom i prekrijte ih mlekom (ili vodom, ukoliko pravite vodeni kefir). Posudu ostavite da stoji na tamnom i hladnom mestu (ali ne u frižideru ) 12 do 36 sati. Jak kiseo miris znak je da je proizvod fermentisan. Sto duže stoji, biće kiseliji i gušći. Potom granule kefira ceđenjem odvojte od napitka, koji možete odmah piti, odložiti u frižider ili ostaviti da dozre na sobnoj temperaturi nekoliko dana (ovo se preporučuje ukoliko želite da smanjite količinu laktoze u napitku). Dok su zrna u cediljci, staklenu posudu operite destilovanom vodom, a onda sipajte mleko, vratite granule i ostavite ih da ponovo fermentišu. Ukoliko granulama kefira omogućite pravilne uslove za rast i razvoj, ovaj proces možete ponavljati unedogled. Kad im se masa uveća (udvostručiće se za sedam dana), jednostavno odvojte nepotrebnu količinu.

Vodeni kefir
Iako se lakše vari od običnog mleka, osobama koje su netolerantne na glukozu ne preporučuje se unos mlečnog kefira. Ipak, i za ovaj problem postoji rešenje – u vidu tibikosa, koji se pravi sa granulama vodenog kefira i zaslađenom vodom ili sokom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *