kavijarDok se nije i naučno objasnilo dejstvo kavijara na potenciju, verovalo se da je njegova tajna u jajolikom obliku ikre koji asocira na rađanje. Stručnjaci su kasnije utvrdili da bogatstvo kavijara cinkom, koji učestvuje u proizvodnji muškog hormona testosterona, jača seksualnu moć muškarca. Kažu da i njegova specifična aroma povećava seksualnu želju muškaraca.


Kavijar cena

Istini za volju oni koji bi želeli da povećaju potenciju uz pomoć kavijara moraju da imaju dubok džep. Jer, od cene se diže i kosa na glavi! Najcenjeniji je beluga kavijar koji se dobija se od najvećih primeraka jesetre. Cena mu je 77 dolara za pakovanje od 30 grama. Ikra oscietre je smeđe boje i zrnca su znatno manja. Ukus je sličan orahu, a cena 49 dolara za 30 grama. Kavijar koji se dobija od jesetre sevruge je najsitniji, ima prijatnu aromu, a cena je 41 dolar za pakovanje od 30 grama.
Kod nas može da se nađe i kavijar od moruna iz Dunava koji se proizvodi u Negotinu, sličnih cena ali i prošvercovan iz komšijskih zemalja po pristupačnim cenama – oko 50 grama staje 200 dinara.

Ikra jesetre ili morune su u stvari odvojena jajašca koja se ni prilikom mazanja na hleb ne “razbiju”. Kavijar može da bude crne i crvene boje, ali to znači da je reč o ikri različitih vrsta riba ( između ostalih lososa). Ikra može da bude i nadimljena što joj daje specifičnu i izuzetno cenjenu aromu.

Kavijar je jedna od namirnica najbogatijih proteinima (oko 25%) i esencijalnim aminokiselinama. S obzirom na malu količinu masti nije kaloričan, ali zbog visokog sadržaja holesterola trebalo bi ga uzimati u malim količinama. Idealan je za oporavak bolesnika, jer vitamina B12 ima i do 20 puta više nego u drugim namirnicama, gvožđa (13 mg u 1OOg), magnezijuma. kalcijma i selena (140mg/100 g). pa je to najviši prirodni sadržaj ovog minerala.

Kavijar nije namirnica za one koji imaju povišen holesterol ili moraju da paze na unos soli ili za njih kavijar treba da bude rezervisan kao retka poslastica jer sadrži mngo holesterola i soli. S druge strane, kavijar je bogat izvor vitamina A i D , kao i omega-3 masnih kiselina za koje neki istraživači tvrde da mogu da pomognu u odvraćanju depresije.

Kavijar se reklamira kao namirnica za poboljšanje memorije zahvaljujući visokom sadržaju acetilholina ( neurotransmitera za koji se veruje da igra ključnu ulogu u zadržavanju memorije) i povećava otpornost organizma na alkohol.

Za dobro jutro
6 jaja, 6 zemički, 1 kašika senfa, so, biber, 25 g kavijara. 2 kašičice belog luka
Skuvati jaja, zemičke iseći na pola i izvaditi sredinu. Poredane zemičke puniti nadevom od jaja i ostalih začina, kavijarom i garnirati lukom.

Za burnu noć
4 kriške tost hleba. 2 glavice crnog luka, 1 limun, 30 g kavijara, 5 dl kisele pavlake, 3 kašike putera ili margarina
Namazati proprženi hleb i odozgo staviti kavijar. Servirati sa pavlakom, lukom po želji i ukrasiti limunom.

Kako se jede kavijar

Fini kavijar treba servirati solo, veoma hladan, a poželjno u nemetalnim posudama umetnutim unutar veće posude ispunjene ledom.Srebrne i metalne činije i pribor treba izbegavati zbog oksidacije, što može da stvori metalni ukus kavijara.Za serviranje je najbolje izabrati činiju od stakla, školjke ili drveta.

Fini kavijar se najbolje služi jednostavno, uz tost ili blage, neslane krekere.Iako se neki čistunci neće složiti, smatrajući da ništa ne treba da se meša sa ukusom finog kavijara, često se kao prilog dodaju kriške limuna.