kašice i čorbice u ishrani bebaVeć od petog meseci deci se daju čorbice od brašna (griza ili keksa), mleka, šećera i vode.

Te se čorbice prave ovako:
Jedna kafena kašičica pšeničnog, kukuruznog ili ječmenog brašna proprži se „nasuvo“, da malo zažuti, pa se nalije sa 50 a, vruće vode i 100 g vrućeg mleka. Zatim se doda soli koliko može da se uhvati u dva prsta i dve ravno pune kafene kašičice šećera, pa se sve kuva na.tihoj vatri 10 minuta, a pri tom se dodaje, ukoliko uvri, vode na kraju opet bude 150 g.

Ako hoćemo da načinimo kašicu, dodaćemo više brašna. Umesto jedne uzećemo dve-tri kafene kašičice brašna i kuvaćemo 15 minuta, pa će mesto čorbice postati kašica.
Kašice i čorbe u ishrani beba

Ovo su hranljiva jela, te kašice deca jedu vrlo rado i brzo se od njih goje. Ali to nije dovoljno jaka hrana za decu. Deca ugojena od takve hrane nisu otporna prema bolestima. Mnogo su otpornija manje ugojena deca koja su hranjena jačom hranom. Stoga se takvom, brašnastom hranom ne smemo zadovoljiti, već pored nje moramo davati I u hranu u kojoj ima jaja, mesa i sira, koji su u stvari jača hrana.

Još hranljivije su kašice kad im dodamo malo maslaca (butera) ili zejtina. Ali to se daje mahom starijoj odojčadi, od 6 meseci nadalje. Za prvi mah se uzme vrlo malo maslaca (butera), komadić veličine lešnika (1 do 2 g). Tek pošto je dete jelo nekoliko dana takvu kašu, uzećemo malo više maslaca ili ulja, ali ipak ne više od 4 g za jedan obrok. Svaku od ovih masnoća možemo staviti pred kraj kuvanja, da ne vri duže od 3 do 4 minuta; u tom slučaju se brašno proprži „nasuvo“.

Griz se kuva isto tako kao i brašno, samo se mora kuvati najmanje pola sata, a za to vreme mu se mora dodavati vruća voda da ne uvri suviše mnogo. Griz nije nimalo hranljiviji od brašna niti je lakši za varenje