kardamon2Kardamon je jedan od najskupljih začina na svetu i koristi se u kulinarstvu i medicini. Potiče iz Indije i u širokoj je upotrebi već 5000 godina. Začin kardamon se dobija od mahuna i semenki istoimene biljke. Postoje dve vrste kardamona – oni sa zelenim mahunama (pripadaju rodu Elettaria) i oni sa tamno smeđim mahunama (rod Amomum). Kardamon se oduvek koristio u medicinske svrhe. Upotreba ovog začina se pominje u Vede spisima i drevnim ajurvedskim zapisima. Čak su i stari Grci, Rimljani i Arapi koristili ovaj začin zbog njegovog afrodizijačkog dejstva i drugih lekovitih svojstava.

Lekovita svojstva

Večina nas koristi kardamon kao začin nesvesni njegovih lekovitih svojstava. To je jedno od prirodnih lekova protiv infekcije desni i zuba, problema sa varenjem, upale pluća i problema sa grlom. U poređenju sa smeđim kardamonom, zeleni se često koriste u medicinske svrhe. Ovo su neka od mogućih lekovitih svojstava ovog začina:

Za probleme sa varenjem: Kardamon se smatra delotvornim protiv gorušice, nadimanja, kiseline u stomaku, zatvora i slabog varenja. Koristan je i za povećanje apetita, metabolizam i sprečavanje stomačnih infekcija. Ovaj začin je koristan i za lečenje čireva u ustima i stomaku.

Za zdravlje bubrega: Kardamon se smatra korisnim za bubrege jer podstiče mokrenje i snižava krvni pritisak. Veruje se i da pomaže u uklanjanju nagomilanog kalcijuma i uree iz bubrega, pored ostalih toksina. Koristi se i u tretmanu genitalnih i urinarnih infekcija.

Za zdravlje usta: Osim u borbi protiv infekcija desni i zuba, kardamon je takođe delotvoran u neutralisanju neprijatnog zadaha. Zbog svojih antibakterijskih svojstava veruje se da ovaj začin dezinfikuje usta, a može i da ublaži upalu grla.

Za zdravlje disajnih organa: Kardamon se već dugo koristi u tretmanu astme i bronhitisa. Začin takođe deluje zagrevajuće na telo, neutrališe kašalj i smanjuje glavobolju prouzrokovanu jakom prehladom.

Za seksualno zdravlje: Kardamon je jedan od prastarih afrodizijaka. Koristi se protiv erektilne disfunkcije, impotencije, manjka libida, prevremene ejakulacije i seksualne slabosti. Smatra se da podstiče cirkulaciju krvi i stimuliše nervni sistem. Pošto je bogat kalijumom, veruje se da je koristan za kontrolu krvnog pritiska i pulsiranja srca.

Druga korisna svojstva: Deluje kao detoskifikator i takođe se koristi zbog svojih antiseptičkih i antimikrobskih dejstava. Pored toga, začin se koristi i u tretiranju mišićnih i disajnih grčeva. Veruje se da je delotvoran i protiv depresije i stresa. Tvrdi se da upotreba ovog začina sprečava pojavu nekih oblika raka, posebno onih povezanih sa hormonima (kao što su rak dojke, jajnika i prostate). Može da deluje i protiv raznih vrsta upala, bolova u mišićima i zglobovima. Smatra se i da je spazmolitik tj. da pomaže protiv štucanja, bolova u stomaku, povraćanja i mučnine.

Ukratko, za kardamon se veruje da poseduje neka lekovita svojstva i u raširenoj je upotrebi kao prirodni lek. Međutim, ne postoje naučni dokazi koji definitivno potvrđuju lekovita svojstva ovog začina. Iako nije poznato da kardamon uzrokuje neke neželjene efekte ili dejstvo sa lekovima, preporučuje se umereno unošenje. Čak i da ne postoje ozbiljna neželjena dejstva kardamona, preterano unošenje može da prouzrokuje alergične reakcije ili bol u stomaku.

Trudnice i dojilje treba da izbegavaju korišćenje kardamonovog ulja. Smatra se da osobe sa kamenom u žuči treba da izbegavaju unošenje kardamona u velikim količinama jer može da prouzrokuje bol. Kardamon se dozira uzimajući u obzir različite faktore kao što su godine i zdravstveno stanje osobe. Stoga, ako nameravate da koristite ovaj začin u svrhu lečenja, bolje je da se prvo posavetujete sa svojim lekarom.