kako se ugojiti zdravAko želite , vi se možete ugojiti na način da svaki dan pojedete duplo više hrane nego inače , ali to nije zdrav način debljanja…

Pretpostavka je da se želite ugojiti , ali ne i kao višak kilograma dobiti salo i masnoću.Ono što treba da bude vaš cilj je dobijanje čiste mišićne mase.Pritom morate biti svesni činjenice da su mišići najveći potrošači kalorija u organizmu, pa morate nastaviti sa dobrom i zdravom ishranom kako bi održali novostečenu kilažu i mišićnu masu.

Ako ste odlučili da se ugojite to znači da ćete morati da znate koliko dnevno trošite kalorija i kakvu hranu treba jesti .

Najvažniji nutritijenti za izgradnju mišića i zdravo debljanje su protrini.Da bi se ugojili potrebno je da svakog dana unesete više proteina nego što je potrebno za ishranu već postojećih mišića.Ako želite dobiti samo mišićnu masu , morate znati da postoji određeni limit koliko čovek može mišićne mase dobiti u mesec dana.
To znači da će se i svi dodatni proteini koje unesete u vaše telo potencijalno pretvoriti u masnoće .
Saznajte koliko grama proteina morate u vaše telu uneti svakog dana , i prema tome kupujte i jedite hranu.Pored proteina morate unositi i dovoljne količine ugljenih hidrata koji će vam obezbediti potrebnu energiju za svakodnevne aktivnosti.Ako telu nedostaju ugljeni hidrati, doći će do sagorevanja proteina za energiju što nikako ne vodi gojenju.

Namirnice bogate proteinima su najpogodnije za gojenje

Jaja za gojenje

Jaja su najbolji izvor proteina u prirodnom obliku. Ukusna su, jednostavno i brzo se spremaju i imaju najveću biološku vrednost (što je itekako važno za osobe koje se žele ugojiti, jer hrana bogata proteinima visoke biološke vrednosti je korišćena za izgradnju mišića.

Riba

Riba (sve vrste) je odličan izvor kvalitetnih proteina i trebala bi biti konzumirana na dnevnoj bazi. Pored visoko kvalitetnih proteina, riba sadrži i manje količine zasićenih masnoća, praktično bez ugljenih hidrata.

Belo meso

Sa obzirom da sadrži velike količine kvalitetnih proteina i veoma malo masnoća belo meso je odlična hrana koja predstavlja svakodnevni izvor bodibildera ili osoba koje žele da se udebljaju na zdrav način.

Mlečni prozivodi

Mlečni prozivodi poput sira, mleka i jogurta sadrže velike količine visoko iskoristovg proteina. Realtivno lako se pripremaju, dostupni su tokom cele godine i veoma su povoljni.

Mahune

Šta starije i veće – to punije proteinima. Pržena soja sadrži 39,6 g/100g, tj. 68g po šoljici.

Pečene semenke bundeve, tikvica i lubenice

Popularna hrana na Bliskom istoku i u istočnoj Aziji su navedene semenke koje sadrže 33g/100g proteina, 74,8 g po šoljici. Možete ih naći u specijalizovanim prodavnicama. Alternativa je sačuvati sve semenke bundeve, tikvica ili lubenica koje su vam prošle kroz kuhinju.

Kikiriki za gojenje

Kikiriki su odličan izvor proteina.Kikiriki sadrži 23,7 / 100g proteina.

Kombinujte konzumiranje proteina sa redovnim vežbanjem i već nakon nekoliko meseci možete primetiti veliko povećanje mišićne mase a to je pravo debljanje na zdrav način .