jabukovo sirce

U narodu je od davnina poznato lekovito svojstvo jabukovog sirćeta. Nauka je otkrila zašto – ima veliku količinu kalijuma, koji briše granicu između zdravlja i bolesti. Svaka ćelija u organizmu ga sadrži i neophodan je za normalno funkcionisanje i život, posebno za nervni sistem i regulisanje metabolizma.

 

Najveći efekat postiže se ukoliko se svakodnevno, ujutru, našte srca, pije u sledećoj srazmeri: 1 kašika jabukovog sirćeta i jedna kašičica meda u čaši vode.

 

Ukoliko se jabukovo sirce koristi neumereno, može kao i bilo koje drugo, da izazove različite
probleme naročito hroničnim bolesnicima koji pate od oboljenja jetre, gastritisa i ostalih bolesti organa za varenje.

 

Jabukovo sirće ima i antiseptičko dejstvo,posebno u mešavini sa belim lukom, origanom ili uljem čajnog drveta.
Rastvor jabukovog sirćeta sa maslinovim uljem, odlično je za jačanje korena kose.
Lekovita svojstva jabukovog sirćeta su i naučno dokazana, ali je važno znati da je najbolje, najzdravije i najkorisnije prirodno, nerafinisano jabukovo sirće, koje možete i sami napraviti.A ako niste znali kako se praviti jabukovo sirće evo i recepta.

 

KAKO SE PRAVI JABUKOVO SIRĆE RECEPT

Najbolje jabukovo sirće se pravi od zrelih jabuka.Potrebne su jabuke potpuno zrele, pa i one koje su pale sa drveta. Poželjno je da su neprskane pesticidima, ako možete da nadjete divlje to bi bilo najbolje.Jabuke dobro oprati, iseći, staviti u emajliranu ili plastičnu posudu sa širokim dnom. Preliti ih vrelom vodom (65 – 70 stepeni Celzijusovih ).Kad se pravi jabukovo sirće potreban je i šećer. Na 1 kilogram slatkih jabuka staviti 50 grama šećera, za kisele -100 grama.

 

Nivo vode neka bude 3-4 santimetara iznad jabuka. Posudu staviti na toplo mesto, ali ne na sunce. Potrebno je da često promešamo masu, da ne bi došlo do površinskog vrenja. Posle dve nedelje, sve procedimo kroz gustu gazu i prespemo u veliku teglu za vrenje. Najbolje je da se ostavi 5-7 santimetara vazduha do vrha tegle. Ostaviti da odstoji još dve nedelje.

 

Nepromućkano, gotovo sirce, presuti u flaše, ne do vrha. Dobro ih zatvoriti, a ako planirate da sirće čuvate dugo, prelijte čepove voskom.
Čuvati na tamnom mestu, na temperaturi od 4 – 20 stepeni Celzijusovih.Kao što ste videli jabukovo sirće se pravi veoma jednostavno a možete da budete sigurni da nije rafinisano što nije slučaj sa većinom vrsta kupovnog jabukovog sirćeta.

 

JABUKOVO SIRĆE RECEPTI

Za umor
2 kašike jabukovog sirćeta u čašu hladne vode
Pokvasite celo telo i izmasirajte umorna mesta.

Za teške noge
nežno ih izmasirajte nerazblaženim sirćetom

Ako vas bole zglobovi
napravite “lepinju”: med, ražano brašno i šećer u prahu sve stavite na široku gazu, pa umesite tvrdu lepinju i obavijte zglob ili zglobove. Ujutru skinite zavoj, a bolna mesta izmasirajte jabukovim sirćetom.

Napomena
Posle svake oralne upotrebe, važno je da isperete usnu duplju, jer i jabukovo sirće ima kiselinu koja može da ošteti sluzokožu.