avokado kalorijeAvokado je voće koje je poreklom iz Amerike, tačnije iz južne Amerike ali je popularan i u Meksiku i Kaliforniji, gde se takođe gaji.

Avokado ima kruškast oblik i tamnozelene je boje, skoro crne. Veoma je zdrav jer je bogat vitaminima. To su vitamini A, B, C i E, ali i vlaknima i mineralima kao što su kalijum, kalcijum i drugi. On je veoma dobar za snižavanje holesterola u krvi i srčanih oboljenja. Takođe je dobar i kod problema sa prostatom a normalizuje i nivo šećera u krvi. Deluje i antibakterijski i antivirusno.

Dobar je i kod držanja dijete jer podmiruje dnevne potrebe organizma za vitaminima. Takođe se koristi i u kozmetici kao dodatak raznim kremama za telo, šamponima za kosu i sl jer sadrži određen procenat masti pa se lako utrljava u kožu. Poznato je i ulje avokada, koje se dobija iz njegovog ploda. Ono duboko prodire u kožu i održava njenu elastičnost. Veoma je hranljivo i koristi se i kod tretmana akni ili problema sa kožom.

Avokado treba da se jede samo ako je potpuno zreo. To možete proveriti tako što ćete ga blago stisnuti i ako je njegova unutrašnjost meka , znači da je dovoljno zreo i da ga možete jesti. Ako se odlučite da jedete avokado, evo kako to treba da uradite: presecite ga nožem na pola, izvadite semenke i presecite ga na četvrtine, oljuštite mu koru i možete jesti. Jedite ga sirovog i to odmah jer može brzo potamneti.

Takođe, avokado možete jesti i kao namaz, tako što ćete ga izgnječiti viljuškom, dodati mu limunov sok, pavlaku, iseckan luk i paradaiz. To sve pomešate i mažete na hleb. Pored toga, možete ga jesti i kao predjelo. To ćete spremiti tako što ćete avokado preseći na dva dela, izvaditi mu košticu a onda u udubljenje koje je ostalo, sipajte limunov sok i stavite malo pavlake i ako imate malo kavijara. Spremite kafene kašičice i možete jesti.

Avokado možete jesti i kao salatu, tako što ćete ga jesti uz neko jelo, na primer uz meso ili ribu samog ili u kombinaciji sa još nekim povrćem. Na primer sa krastavcem, lukom, paradaizom, paprikom i sl.

Možete ga jesti i kao dodatak obroku tako što ćete ga preseći na pola, preliti limunovim sokom i jesti uz bilo koji obrok, na primer uz neki sendvič ili nešto slično. Ako želite možete ga i posoliti ili pobiberisati ili preliti maslinovim uljem. Možete i napraviti sos od njega ako ga izmiksirate u blenderu samog ili sa belim lukom ili nekim drugim začinom.

Pošto je ukusan a istovremeno i lekovit, sigurno se nećete pokajati ako ga bude probali.