mini-sendvici

Jedan on najznačajnijih faktora dobre zabave i atmosfere na svakoj žurci je posluženje, odnosno hrana. Prilikom odabira hrane koja će biti ponuđena zvanicama, važno je uzeti u obzir kako njihov ukus i eventualne posebne navike u ishrani, tako i samu atmosferu koju želimo da postignemo. Kada su u pitanju žurke u pravom smislu te reči, na kojima želimo da vidimo goste na plesnom podijumu i u živim međusobnim razgovorima, a naročito kada su u pitanju dečije zabave, hrana bi trebalo da bude jednostavna, a ukusna i vizuelno privlačna. Ovo su đakonije koje gosti mogu jesti takoreći s nogu i zabavljajući se. Pitanje je, međutim, mogu li ovi mali zabavni zalogaji biti ujedno i zdravi. Istina je da je to zapravo moguće, a pogledajmo i kako.

Voće i sveži sokovi

Ono što ne viđamo često na žurkama su sveži ceđeni sokovi i voće. Razlog ovome je što nam se čini da voćni sokovi nisu najjednostavnije rešenje, a o voću kao posluženju, priznajmo, nismo ni razmišljali. Uz malo kreativnosti, međutim, ovo mogu biti sjajne poslastice, koje će i estetski doprineti žurci, biti ukusno rešenje, a ujedno i zdravo. Voćne sokove možete unapred pripremiti i poslužiti ih u prikladnim bokalima, a čaše možete ukrasiti celim ili isečenim komadima voća i eventualno voćnim sirupom. Naročito ukoliko pravite dečiju žurku, smoothie-bar će biti zabavno rešenje. U jednom periodu u toku zabave možete i upravo vi stati za pult i praviti mališanima ove poslastice, kombinujući voće koje odaberu. Samo posluženje može podrazumevati dekorisane voćne zalogaje, kombinacije voća na u obliku ražnjića ili na primer jagode u čokoladi.

Kanapei i koktel-sendviči

Kombinacija zdravih namirnica se može ostvariti ukoliko se odlučite da slani program na žurci podrazumeva kanapee i sendviče. Oni mogu da se sastoje od sirnog namaza i povrća, te i suvog mesa ili recimo lososa. Budući da ovakvih zalogaja treba da bude u većoj količini, a i da zahtevaju izvestan trud, u ovom slučaju je najbolje rešenje uzeti u obzir dobar ketering za rođendane, koji će obezbediti posluženje ovog tipa prilagođeno vašim zahtevima. Na taj način ćete biti sigurni u dobar ukus i kvalitet, i moći da se posvetite i ostalim elementima organizovanja zabave.

mini-kanapei

Kombinacija mesa i povrća

S jedne strane, meso i povrće su jasno zdrav obrok, naročito ukoliko je u pitanju nemasno meso. S druge strane, potrebno je malo kreativnosti ne bi li se ove namirnice spojile u jednostavne zalogaje. Savršeno rešenje za to su ražnjići, na primer kombinacija komadića pilećeg mesa i grilovanog i svežeg povrća. Ovakvom posluženju će retko ko odoleti, doprineće šarenilu cool žurke i dovoljno su jednostavni da ne usporavaju njenu dinamičnu atmosferu.

Zdrave pice i hamburgeri

Dobro ste pročitali, pice i hamburgeri mogu biti zdravi. Ukoliko se fokusirate na sastojke, a ne na uobičajeni koncept ove vrste hrane, možete napraviti zdrave, a popularne obroke, koji će uvek naići na sjajan odgovor zvanica. Integralno testo za picu, odnosno kajzerice za hamburger i mnogo povrća su ključ zdrave varijante ovog tipa posluženja. Prilikom pripreme pice izaberite nemasni sir i svež paradajz, a aromu ćete postići i neizostavnim dodatkom origana. Za decu će pica biti dodatno interesantna ukoliko je kreativno dekorišete komadima povrća. Što se hamburgera tiče, uz povrće i nemasni sir odaberite posnije meso, odnosno junetinu ili čak povrćne pljeskavice od tikvica.

 

Postoji mnogo načina da odgovorite na sve zahteve koje organizovanje zaista cool žurke postavlja pred vas kada je hrana u pitanju, a da pri tome ne zanemarite važnost zdrave ishrane. Ovo je naročito važno kada su u pitanju dečije zabave i vaš trud će roditelji zvanica vašeg deteta takođe ceniti. Malo kreativnosti, mašte i dobre volje će učiniti da žurka koju organizujete dobije još jedan benefit u vidu podržavanja zdravog stila života, a svi prisutni će imati još više energije zbog šarenih, ukusnih i kvalitetnih zalogaja koje ćete im poslužiti.