pivo i zdravlje

pivo i zdravljeKako napraviti original domaće pivo po tradicionalnoj češkoj recepturi…napravite i pivo sa medom i pivo sa djumbirom…

Poreklo piva

Nije poznato kada i kako je napravljeno prvobitno pivo, odnosno ne zna se kada je za njegovu proizvodnju kao polazna sirovina počeo da se koristi hmelj. Najverovatnije se to prvo desilo greškom, kada je u posudu sa skupljenim žitom napadala kiša i masa potom fermentisala. Svoj današnji ukus pivo je dobilo tek dodavanjem hmelja. A zašto baš hmelj? Pre svega zato što mu hmelj daje tipični gorkasti ukus, zahvaljujući čemu pivo izvanredno gasi žeđ. Hmelj je isto tako idealan prirodni konzervans. Danas se hmelj uglavnom koristi već obrađen – tj. pripremljen u obliku granule. Negranulisani hmelj – znači nepresovane sušene šišarice hmelja – se danas skoro uopšte više ne koristi.

Kako napraviti original domaće pivo

Recept za osnovno domaće pivo

POTREBNO JE:

– 8 L VODE
– 20 G ŠIŠARICA HMELJA
– 100 G CIGURE (MELTE – ZAMENE ZA KAFU)
– 250 G ŠEĆERA
– 20 G KVASCA.

PRIPREMA DOMAĆEG PIVA:

Hmelj i ciguru kuvati sa 8 I vode oko 25 minuta, potom dodati šećer i kuvati još 15 minuta, a zatim ostaviti da se masa ohladi. Dodati izmrvljeni kvasac i ostaviti da dva dana fermentiše. Povremeno čistom kašikom sa površine tečnosti skidati penu. Posle dva dana procediti i sipati u sterilisane flaše.Pivo držati u frižideru i što pre popiti.

Slovačka medovina

POTREBNO JE:

– 10.5 L VODE
– 1.5 KG MEDA
– 20 G KVASCA
– KORICA CIMETA
– KORA 1A LIMUNA.

PRIPREMA:

Vodu i med staviti da provre i pustiti da ključa ceo sat. Tokom tog vremena skidati penu sve dok voda ne postane potpuno bistra. Potom posudu staviti u toplu prostoriju kako bi se polako hladila. U ohlađenu medovinu dodati kvasac, cimet, limunovu koru i ostaviti da 8 dana fermentiše. Potom procediti kroz platno, sipati u litarske flaše i dobro zatvoriti plutanim zatvaračem. Flaše držati na tamnom i hladnom mestu, na kome treba da stoje najmanje mesec dana.

Napravite pivo sa medom

POTREBNO JE:

– 1.2 KG MEDA
– 9 L VODE
– 20 G HMELJA
– 5 PIVSKIH KVASACA IL11 OBIČAN.

KAKO PRIPREMITI PIVO SA MEDOM:

Med i vodu kuvati pola sata i dopuniti deo vode koji je ispario, tako da se dobije ukupno 10 l tečnosti. U nju staviti kesicu sa hmeljom i kuvati 20-30 minuta, zatim odvaditi 1 litar, ohladiti na sobnoj temperaturi, dodati kvasac i postaviti da nekoliko sati stoji na toplom mestu da radi. Potom ovu ohlađenu zahmeljenu sladovinu preručiti u balon, dodati fermentisanu masu, balon povezati retkom tkaninom i ostaviti da na toplom mestu fermentiše. Burna fermentacija se završava posle 3-5 dana. Po isteku tog vremena balon premestiti u hladniji podrum i posle nekoliko dana pivo preručiti u flaše.

Česi su najveće pivopije. Možemo sa sigurnošću reći daje pivo njihovo nacionalno piće. Kad je to već tako, svakako da znaju i da ga sami pripreme kod kuće. Zato donosimo nekoliko njihovih jednostavnih uputstava pomoću kojih ćete sigurno uspeti.

Pripremite pivo sa đumbirom

POTREBNO JE (ZAKVAS – MAJA):

– 15 G KVASCA
– 2 KAŠIKE ŠEĆERA
– 360 ML TOPLE VODE. ZA FERMENTISANJE:
– 300 G ŠEĆERA
– 8 KAŠIČICA NARENDANOG KORENA ĐUMBIRA
– 8 KAŠIKA ŠEĆERA
– VODA.

KAKO PRIPREMITI PIVO SA ĐUMBIROM:

Kvasac i šećer u čaši pomešati sa toplom vodom, poklopiti i ostaviti da kvasac fermentiše. Idealno je držati ga najmanje 24 sata na toplom mestu. Tako se priprema početni zakvas (maja). U zakvas svakog dana dodavati po kašičicu narendanog đumbira i kašičicu šećera. Kroz 7 dana fermentisanu tečnost procediti kroz gusto sito i sipati u pet boca. Potom rastopiti 300 g šećera u 950 ml vode. Ovaj šećerni rastvor dodati zakvasu u flaši i dobro promućkati. Pivo će se zasititi ugljendioksidom, dosta će peniti i boca će biti pod pritiskom. Gotovo pivo rashladiti u frižideru.