kafa visok pritisak

MOGUĆA NEŽELJENA DEJSTVA
kafa negativni
Kafa i krvni pritisak
Iako se smatra da kafa podiže krvni pritisak, prema nekim istraživanjima umereno pijenje kafe, do 3 šoljice dnevno, ne izaziva povišenje krvnog pritiiska na duže vreme, osim kod pušača. Kombinacija kafe i pušenja utiče nepovoljno na organizam. Kod osoba sa povišenim krvnim pritiskom apstinencija od kafe ne produžava život. Prema podacima jedne studije, rađene u Italiji, zaključeno je, nakon ispitivanja na 500 muškaraea i žena radnika, da uobičajena konzumacija kafe utiče čak na normalizaciju krvnog pritiska, naročito kod nepušača.

Kafa i srčana oboljenja
Veliki potrošači kafe rizikuju da imaju problema sa srcem. Prema istraživanjima iz 1985. godine, obavljenim u SAD, oni koji piju više od pet šoljica kafe dnevno, tri puta više rizikuju da obole od srčanih oboljenja, u odnosu na one koji je ne piju. Kafa kod nekih može neznatno da poveća holesterol u krvi. Prema holandskim istraživačima, na bazi ispitivanja vršenih na 45.589 muškaraca između 45 i 75 godina starosti, značajniji rizik se pojavljuje samo korišćenjem kafe iz koje je odstranjen kofein (dekofeinizirana kafa). Kod potrošača takve kafe rizik od srčanih oboljenja je 1,63% veći, u odnosu na one koji piju kafu sa kofeinom.

Kafa i čir na želucu
Kafa stimuliše lučenje želudaonih sokova, i to kako normalna, tako i dekofeinizirana kafa. Međutim, ispitivanja vršena u Švedskoj, pokazala su da kafa ne utiče na razvoj gastritisa i čira na dvanaestopalačnom crevu.

Kafa i glavobolja
Kafa deluje na prestanak, tj. ublažavanje glavobolje. Međutim, kod onih koji piju suviše kafe, a dosta leže, ona može i da izazove glavobolju.

Kafa i spavanje
Ako želite odmah zaspati i dobro spavati, ne piti kafu pre spavanja ili kasno po podne ili uveče.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *