kafa visok pritisak

kafaDa bismo se razbudili i uspešno započeli dan obično nam je potrebna šolja tople kafe. Kafa nas stimuliše, smiruje, popravlja raspoloženje i zagreva. Čarobni miris kafe je svuda prisutan od kuće, preko restorana do posla. Svi je piju i u njoj uživaju.

Mnoga naučna istraživanja nas upozoravaju da kafa utiče na povećanje krvnog pritiska i da ne treba preterivati u njenom konzumiranju. Ali isto tako su neosporne činjenice da jedna ili dve šolje kafe dnevno mogu pozitivno da utiču na zdravlje čoveka. Pogledajte koja su to pozitivna svojstva kafe.

1. Kardio vaskularni sistem
Prema japanskom istraživanju kod 27 ispitanika koji su popili po jednu šolju kafe došlo je do malog povećanja krvnog pritiska, ali je zato za 30% ubrzan protok krvi kroz periferne organe kao što su ruke i noge. Takođe je kafa dobra kod onih osoba koje su pretrpele srčani udar pod uslovom da imaju dobar krvni pritisak.

2. Dijabetes tipa 2
Prema istraživanjima osobe koje popiju 2 do 3 šolje kafe dnevno imaju za 25% manje šanse da obole od dijabetesa tipa 2. To je zato što kafa utiče na metabolizam to jest varenje i razgradnju ugljenih hidrata i takođe reguliše i uspostavlja ravnotežu glukoze u organizmu.

3. Rak jetre
Takođe prema istraživanjima osobe koje piju 3 do 4 šolje kafe dnevno imaju za 50% manje šanse da obole od raka jetre i hepatocelularnog karcinoma.

4. Rak tela materice
Ispijanje kafe takođe može da smanji rizik od razvoja raka endometrijuma što predstavlja 3,9% svih karcinoma u svetu. Kafa sadrži mnoge bio aktivne proizvode i antioksidante koji spečavaju razvijanje raka tela materice.

5. Melanomi
Nedavna italijanska studija je pokazala da kafa smanjuje rizik od melanoma za skoro 50%.

6. Prelomi
U prošlosti se smatralo da kofein može da smanji gustinu kostiju. Nedavna istraživanja u Švedskoj na osnovu 3800 preloma kuka kod žena u menopauzi je pokazala da kafa nema nikakve veze sa osteoporozom ili prelomima.

7. Životni vek kod ljudi
Nedavna istraživanja su pokazala da kafa ne skraćuje životni vek ljudi. Praćeno je oko 300000 muškaraca i žena starosti od 50 do 71 godine u periodu od 1995 do 2008 godine i došlo se do zaključka da su duže živeli oni ispitanici koji su pili najviše kafe. Ova studija je posebno vidljiva kod muškaraca.

Dakle, koliko kafe Vi pijete dnevno? Zdrava doza je između 3 do 4 šolje dnevno. Preko 8 šolja se smatra preteranim i može dovesti do anksioznosti i ubrzanog lupanja srca.
A šta kafa sadrži? Ekspreso sadrži 40 miligrama kofeina, turska kafa sadrži oko 100 miligrama kofeina, a američka kafa 120 miligrama. Takođe kafa sadrži preko 900 supstanci uključujući i važne minerale kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum, vitamine i polifenole. Takođe kafa ima veoma malo kalorija pa je možete slobodno piti kada ste na dijeti.