JUNETINA SASTAV I HRANLJIVA VREDNOST
junetina kalorije
Meso je najvažnija i neophodna životna namirnica, jer je najbolji, ali i najskuplji, izvor proteina, i to oniih najkvalitetnijih, sa dosta aminokiselina potrebnih za izgradnju sopstvenih belančevina u telu. Sadržaj proteina kod junetine kreće se u sledećim granicama: but — 21,2 g, kare —20,8 g, potrbušina — 22,2 g i plećka — 20,8 g, računato na 100 g mesa. Masti junetine sadrže relativno više zasićenih masnih kiselina nego svinjska mast, ali manje nego mast jagnjetine. Sadrže i nešto manje holesterola nego pileća mast. Od ugljenih hidrata u mesu ima nešto maio šećera (glikogena), koji se nalazi u mišićima i jetri.

JUNETINA KALORIJE NA 100 g
Janjetina mršava 180 kalorija
Janjetina srednje masna 210 kalorija
Janjetina masna (prsa) 360 kalorija

Potrošnja junetine kod nas je dva puta manja nego svinjetine — 5 kg junetine i 3 kg govedine po stanovniku godišnje. Upoređenja radi, u V. Britaniji je potrošnja junetine i govedine 19,7 kg, a svinjetine 13,5 kg.

Junetina je idliean izvor vitamina B grupe, a naročito riboflavina (B2), niacina (B3) i B12, koji se inače pretežno nalaze u namirnioama animalnog porekla, a važni su zdravlje krvi i nerava. Mršava junetina ima dosta organskog gvožđa, koje se 5 puta lakše iskorišćava nego neorgansko gvožđe iz biljne hrane. Junetina je od svih vrsta mesa najbogatija gvožđem.

KUPOVINA IČUVANJE

Kupovati: svežu, svetlocrvenu junetinu, koja je umereno prošarana belim, a ne žutim masnim tkivom. Birati krte komade mesa, sa malo prošaranim masnim tkivom, ali sa što manje loja.
Prednost davati junetini koja nije hranjena koncentratima, uz dodatak hormona ili antibiotika.

Svežu junetinu zamotanu u celofan ili drugi materijal, odmah staviti u frižider, i to u hladniji deo, držanjem u frižideru svežina junetine se produžava, jer se sprečava razvoj bakterija na površini mesa. Ove bakterije, inače, mogu razgraditi proteine i druge materije na površini rnesa, formirati sluzatstu prevlaku i promeniti aminokiseline (cistin i metionin) u merkaptan, sa jakim mirisom. On, u kombiinaciji sa mioglubulinom, stvara zelenkastu skramu koja junetinu čini pokvarenom i sa neprijatnim mirisom.
Ako kupujete zamrznuto meso u mesari, a ono se poznaje po tome što iz njega curi tečnost, ne zamrzavati ga ponovo, već odmah konzumirati i kupovati samo onu količinu koja će biti upotrebljena istog dana.

Sveže mlevena junetima je, zbog velike površine delića mesa, nanočito podložna štetnom uticaju bakterija i treba je upotrebiti u roku od 24 do 48 sati. Ostali komadi sveže junetine mogu ostati u frižideru 3—5 dana, u prostoru koji se bolje hladi.

Izbegavati: meso koje ima promenjenu boju i nesvojstven i neprijatan miris.

KORIŠĆENJE I PRIPREMANJE
Meso kombinovati sa hranom bogatom vitaminom C, jer se onda bolje iskorišćava gvožđe iz mesa.

Meso prati što je moguće kraće, i to dok je u većem komadu, pre sečenja na šnicle i sitnije delove, da se ne bi gubili rastvorljivi sastojci. Posle pranja meso obrisati čistom krpom ili samo dobro ocediti, pa tek onda pržiti ili peći. Nije dobro da dugo stoji posoljeno, jer u toku pečenja postaje tvrdo, pošto so izvlači sokove iz mesa. Mekše je i ukusnije meso ako se soli pred kraj pečenja, odnosno prženja.

Zamrzavanje. Junetina koja se zamrzava u domaćinstvu je suvlja od one koja je podvrgnuta brzom dubokom zamrzavanju u hladnjači na veoma niskim temperaturama. Takođe, ona može biti i sa manje vitamina B grupe. Kada se junetina zamrzava u domaćinstvu, obično se u ćelijama stvaraju kristali leda, koji buše membranu ćelija. Kada se tako zamrznuto meso odmrzne, iz njega curi ne samo tečnost, već i znatna količina vitamina B. Pergamin hartija je dobra zaštita od isušivanja mesa, dok je plastična ili aluminijumska folija manje efikasna.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *