jogurt

jogurtLEKOVITOST JOGURTA
-Zaštita i lečnje od crevnih infekcija, uključujući i dijareju.
-Pospešivanje rada organa za varenje.
-Zaštita od čira na želucu.
-Jačanje imunog sistema.
-Sniženje holesterola u krvi (jogurt od obranog mleka).
-Izvesna antikancerogena svojstva.

K o l i k o?
Tri šolje jogurta odnosno kiselog mleka dnevno smanjuje holesterol u krvi. Pola šolje jogurta od obranog mleka dnevno leči decu od jakih proliva. Pošto hlorisaina voda za piće razara vitamiin E, savetuje se i konzumiranje jogurta koji pomaže razvoj crevne flore i koju hlor iz vode razara. Kod korišćenja antibiotika lekari preporučuju jogurt radi održavanja korisne crevne flore, koju antibiotici ubijaju, ako su putem jogurta ne zaštiti. S obzirom na laku svarljivost i ostala korisna svojstva jogurta, naročito se preporučuje starijim i osobama, deci i prezdravelim bolesnicima.
Kiselo mleko je potpunije i brže svarljivo od mleka — za jedan sat organizam svari samo 32% mleka, prema 91% kiiselog mleka. Takođe, mlečna kiiselioa pomaže asimilaciju kalcijuima i fosfora.

U narodnoj medicini jogurt se stolećima smatrao zdravom. hranom i lekom. Narodi Sredozemlja koriste ga od davnina kao zaštiitu od proliva d za lečenje drugih tegoba u stomaku.Ruski naučnik E. Mječnikov je na Pasterovom instituitu dokazao da jogurt i kiselo mleko ne samo da limaju korisno dejstvo na održavanje opšteg zdravlja već i da produžavaju ljudski vek. On je tvrdio da je jogurt lek i protiv srčanih oboljenja, senilnosti i uopšte protiv degenerativnih promeraa u organizmu. Ovu svoju tvrdnju da je jogurt »eliksir života« naučnik je zasnivao na saznanju da mlečna kiselina sprečava razvoj štetnih bakterija u organizmu. Zapažena je dugovečnost Bugara kiji su stogodišnjaci konzumirali dosta kiselog mleka. Međutim, sam naučnik nije živeo duže od 71 godine.

JOGURT KAO PRIRODNI ANTIBIOTIK
Mnogi istraživači se slažu u tome da jogurt sa bakterijama mlečno-kiselinskog vrenja i mlečnom kiselinom u organima za varenje, igra ulogu antibiotika. Naučnici su u jogurtu otkrili 7 prirodnih antibiotika, od kojih su neki po efikasnosti ravni teramicinu. Oni su efikasni u sprečavanju pojave opasnih trovanja u organima za varenje od bakterija kao što su Salmonella, botulizam i stafilokoka.

Ispitivanja vršena u Z. Evropi, SAD i Japanu pokazuju da jogurt može biti preventiva, a ponekad i lek protiv proliva i dizenterije, naročito kod dece.U Italiji u bolnicama redovno deci daju jogurt, da bi ih zaštitili od dijareje. U New Yorku su došli do saznanja da se sa polovinom šolje običnog jogurta bolje leči proliv i dva puta brže, nego sa neomicinom.

Jogurt se pokazao kao efikasna preventiva od dizenterije i drugih problema sa organima za varenje. U Japanu su vršena ispitivanja na 500 osoba i pokazalo se da u grupi koja je konzumirala jogurt niko nije oboleo od dizenterije, dok je u grupi onih koji nisu koristili jogurt ovo oboljenje bilo često.

Dr K. Shahani sa Nebraska univerziteta smatra da jogurt iima jače preventivno dejstvo, nego što može da leči. U Japanu, Italiji, Švajcarskoj i SAD nedavna ispitivanja su pokazala da je jogurt efikasan baktericid i da jača imunii sistem u ćelijama, te tako predstavlja zaštitu od mnogih bolesti.

JOGURT I RAK
Evidentno je da jogurt može dosta pomoći kao prevencija od raka debelog creva. Naučnici su otkrili nekoliko antikancerogenih materija u jogurtu. Potvrđeno je da su osobe koje konzumiraju više jogurta manje podložne oboljenima raka. Istraživači u Bostonu su dokazali da acidofilne kulture u organima za varenje mogu doprineti ugušivanju aktivnosti enzima u debelom crevu, koji pretvaraju neškodijive materije u kancerogene.

JOGURT KAO MELEM ZA STOMAK
Jogurt sadrži prirodnu masnu supstanicu zvanu prostaglandin E2, koja je poznata kao zaštitnik od čira na želucu i kao zaštitnik sluzokože stomaka od škodljivih sastojaka u hrani, uključujući i duvanski dim i alkohol.

Ekseprimentima je kod osoba sa normalnim nivoom holesterola u krvi, pomoću jogurta on snižen .Ispitanici su konzumirali 3 šolje jogurta dnevno. Istovremeno je utvrđeno i povećanje korisnog HDL holesterola.

Iako isadrži triptofan, koji je slabi sedativ, naučnioi su ustanovili da jogurt pomaže jačanju mentalne svežine i budnosti, naročito jogurt sa malo masti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *