JEZGRASTO VOĆE (ORAH, LEŠNIK, BADEM, INDIJSKI ORAH, PISTAĆI,-KESTEN) SASTAV I NUTRITIVNA VREDNOST
jezgrasto voce kalorije
Jezgrasto voće, pored prijatnog ukusa, pruža organizmu mnoštvo veoma vrednih sastojaka — od ulja, preko belan-čevina, do mdineralnih sastojaka, vitamina i biljnih vlakana.

Jezgrasto voće, zavisno od vrste, sadrži mnogo ulja (45— —60%), i to pretežno sa nezasićenim i malo zasićenim masnim kiselinama. Količina belančevina kreće se od 15% do 29%. Jedna porcija od 30—50 g ovog voća snabdeva nas sa 10—14 g belančevina, što čini oko 15% dnevne potrebe zdrave odrasle osobe. Međutim, belančevine iz jezgrastog voća nisu »komletme«, jer su deficitarne u važnoj aminokiselini — liziniu, pa se moraju kombimovati sa belančevinama životinjskog porekla.

Jezgrasto voce kalorije na 100 grama
Orah 677 kalorija
Brazilski orah 656 kalorija
Indijski orah 573 kalorije
Lešnik 565 kalorija
Badem 576 kalorija
Kesten 153 kalorije
Pistaci 557 kalorija
Kesten, po svom sastavu, čini izuzetak, jer sadrži masti — svega oko 3% belančevina — oko 3%, s tim što ima mnogo više ugljendh hidrata — oko 37% (skroba i šećera).
Lešnik sadrži oko jedne trećine težine ulja, orah, badem i kikiriki — oko polovine. Orah, sezamovo i suncokretovo seme imaju najviše nezasićenih masnih kiselina, a kokosov i indijski orah najmanje, pa nisu preporučivi osobama sa povišenim holasterolom u krvi.

Jezgrasto voće i razno semenje sa dosta ulja, sadrže puno vitamina B grupe, kao tiamin , niacin (B3), B6, folnu kiselinu i vitamin E. Od mineralnih materija ima znatne količine gvožđa, magnezijuma, cinka, bakra, i dr. U pogledu vitamina E najbogatiji su badem, kikiriki, pistaći i sezamovo seme. Kikiriki je izuzetno bogat nikotinskom kiselinom, čak bogatiji od jetre.

Prženo jezgrasto voće i semenje, pod uticajem svetlosti i toplote, podložno je brzom užegnuću i taj se proces ne može zaustaviti u prisustvu vazduha. To je i razlog što se u poslednje vreme pržena jezgra pakuju u limenke koje ne propuštaju vodu i gasove.

Pošto kikiriki sadrži važnu aminokiselinu — lizin, koju nema jezgrasto voće, prave se razne mešavine u kojima je količinski najvdše zastupljen kikiriki, a pored njega indijski orah, orah, brazliski orah, pistać i dr. Ako se mešavini dođa i i suvo grožđe, onda se mešavina obogaćuje i gvožđem.

KUPOVINA I ČUVANJE

Kupovati: sveže jezgrasto voće sa čistom i neoštećenom ljuskom, ako se kupuje u ljusci. Dobar orah, lešnik ili badem u ljusci je onaj čiji su plodovi teški za svoju veličinu, dok su lagani obično prazni ili sa kvarnim jezgrom. Takodje voditi računa o tome da li je voće iz prethodne ili neke starije berbe. To se naročito odnosi na orah, koji, ako je iz protekle godine, može biti sa užeglim jezgrom.

Ukoliko se kupuju pržena jezgra, na pakovanju proveriti kada je prženo i ne kupovati ako je od prženja proteklo dosta vremena ili je rok trajanja istekao.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *