celer

celerCeler je dvogodišnja zeljasta biljka koja je gajena stotinama godina u brojnim varijantama. Gajen jeodavnina zbog svojih terapeutskih svojstava i zato je sastavni deo obroka ljudi širom planete. Biljka je iz porodice Apiaceae i srodna je mirođiji, šargarepi, moraču i peršunu. Pripitomljena biljka je iz roda Apium graveolens i gaji se u brojnim varijetetima. Dok biljka raste, razvija zelene grančice koje se završavaju lišćem i belim cvetovima, u periodu cvetanja. Biljka celera bolje raste i razvija seu hladnim i vlažnim, jesenjim uslovima.

Zdravstvene prednosti celera

Celer je izvrsnog ukusa, u njemu su sadržani brojni nutritivni elementi potrebni čovekovom organizmu kako bi bio zdrav. Celer je izvrstan izvor vitamina C koji je pospešuje imuni sistem i pomaže u borbi protiv bolesti. Takođe je bogat kalijumom i folnom kiselinom koji pomažu u očuvanju zdravlja. Navešćemo samo neke od brojnih zdravstvenih prednosti celera:

1.Sprečava nastanak raka

Najznačajnije hemijsko jedinjenje sadržano u celeru je kumarin, koji je efektan u sprečavanju nastanka kancera. Podjednako uspešno pospešuje borbu belih krvnih zrnaca protiv već postojećih kancera. Takođe sprečava slobodne radikale da oštećuju ćelije.
Acetileni koji su sadržani u celeru, dokazano je, štite ćelije od nastanka kancera.
Celer sadrži i jedinjena poznata kao fenolne kiseline, koje preveniraju aktivnosti jedinjenja prostaglandina. Veruje se da neki prostaglandini utiču na razvijanje ćelija tumora.

2.Holesterol

Ukoliko iz dijetetsko zdravstvenih razloga treba da smanjite nivo holesterola u krvi, kao i ukupnan unos kalorija, pokušajte sa dodavanjem celera u Vašu ishranu, vodeći računa o količini, jer prekomerne doze neće imati učinak koji očekujete. Celer, na primer, neće anulirati zasićene masti iz ukusnih rebaraca.

3. Digestivni trakt i probava

Postoje mnoge biljke, dijetetski suplementi i probiotici koji uspešno rade na poboljšanju digestivnog trakta, jedna od njih je i celer.
Celer je poznat još iz srednjevekovnog doba kao terapeutska biljka koja pomaže kod brojnih zdravstvenih problema. Sok od ceđenog celera korišćen je za rešavanje problema izazvanih kamenjem u žučnoj kesi, opstipacijom, kao i za bolje opšte stanje jetre i žučne kese.
Danas se zasigurno zna da celer povoljno deluje kao diuretik, pospešuje iskašljavanje, ima umirijuće dejstvo, ima antihistaminska svojstva i pospešuje varenje. Celer je bogat vitamninima K, C, kalijumom, folnom kiselinom i vlaknima. Sadrži još i molibden, mangan, vitamine B1 iB2, fosfor, kalcijum, gvožđe, magnezijum i prirodni natrijum kompleks. Posebno je važan prirodni natrijum kompleks jer umanjuje kiseline izazvane gastritisom a pomaže u stvaranjuhidrohlorne kiseline kojaolakšavavarenje.

4.Upotreba celera kao diuretika i regulacija krvnog pritiska

Seme celera najčešće je koristi kao diuretik i kao regulator visokog krvnog pritiska i obe navedene primene su naučno potvrđene. Seme takođe reguliše hipertenziju i bolove u kostima. Diuretici deluju tako što pomažu kod izbacivanja viška urina i natrijuma iz organizma i tako sprečavaju krvni pritisak da raste iznad normale. Seme celera pomaže opštem zdravstvenom stanju, naučno je potvđeno pre nekoliko godina, a koristi se kao lekovita biljka još od vremena starih Rimljana i Grka.