JEČAM SASTAV I HRANLJIVA VREDNOST
Ječam sadrži puno ugljenih hidrata, uglavnom skroba, nešto belančevina, malo masti i bez holesiterola je. Njegove belančevine niisu kompletne, jer su deficitarne u lizinu, važnoj aminokiselini. Bogat je rastvorljivim celulozniim vlaknima i pektinom.Od mineralndh sastojaka najviše sadrži gvožđa, kalijuma i kalcijuma koje organizam teško koristi, jer ječam, kao i druga zrnasta hrana, sadrži fitinsku kiselinu koja vezuje mineralne materije u nerastvorljive i nesvarljive sastojke. Ovo ne predstavlja veliki problem u normalnoj ishrani, jer se gvožđe i kalcijum dobijaju i iz druge hrane (povrća, mesa, mleka, jaja).
Ječam je dobar izvor vitamina B grupe i vitamina E.

KORIŠĆENJE I PRIPREMANJE
Korisite se na razne načine, u kombinaciji sa drugirn namimicama, kao sastojak supa, može se kuvati sa sočivom radi spravljanja bezmesnog delikatesnog jela sa puno belančevina itd. U stvari, kao zamena pirinča može se koristiti za spravljanje velikog broja jela.

Kada se kuva ljušteni ječam (geršla) u vodi, granule skroba apsorbuju molekule vode, te zrna nabubre i omekšaju. Kada temperatura vode dostigne oko 60°C, amiloza i amilopektin čine da se skrobne granule bubre i ječam postaje mekši i voluminozniji. Malo ječma ili prekrupe ječma dodatih supi ili dinstu čine supu ili jelo gušćim.

Prekrupa od ječma
Prekrupljeni ječam sa kojeg je odstranjen spoljni sloj, kao i mleveni ječam iz kojeg su odstranjene i mekinje, sadrže umanjenu količinu vitamina B grupe i biljinih vlakana, a naročito ječmeno brašno. Celo zrno je najvrednije, a zatim prekrupa i tek onda brašno od ječma.

LEKOVITA SVOJSTVA JEČMA
Sniženje nivoa holesterola u krvi.
Pomaže funkcije organa za varenje.
Odstranjivanje zatvora (konstipacije).
Zaštita srca i krvnih sudova.
Moguća prevencija od raka.

Koliko?
Ako se jede hrana sa proizvodima od ječma i brašna, kao što su ječmena kaša i flekice, ili cela zrna i jela sa njima — tri puta dnevno, smanjuje se holesterol u krvi za oko 15%. Tri čajna kolutića ili pogača spravljena od ječmenog brašna, ako se jedu svaki dan, mogu s uspehom da odstrane konstipaciju.
Još pre 6000 godina ječam je smatran kao hrana za jačanje potencije i opšte jačanje organizma. Rimski gladijatori su hranjeni ječmom da bi bili snažniji.U Pakistanu i nekim dmgim zemljama, gde se ječam koristi kao glavno hlebno žito, oboljenja srca i krvnih sudova su retka.

Dokazano je da obroci sa proizvodima od ječma daju organizmu zaštitu od srčanih oboljenja i smetnji na organima za varenje, a moguće je i dejstvo protiv raka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *