JEČAM I HOLESTEROL U KRVIječam
Novija istraživaanja pokazuju da hrana bogata pektinima može pomoći usporavanju apsorpoije masti od strane organa za varenje, tako da snižava nivo holesterola u krvi. Na Uiniverzitetu u Viskonsinu istraživači su izolovali tri sastojka ječma, kojii jetri onemogućavaju produkovanje lošeg tipa holesterola koji, taloženijem na zidovima, oštećuje krvne sudove, što dovodi do srčanih oboljenja.

U Montani je dokazano da osobe koje jedu hranu spravljenu od proizvoda od ječma imaju niži nivo holesterola u krvi. Dr Nojman (Newman) sa gruporn švedskih naučnika radi na ispitivanju sorte ječma, koja najviše utiče na sniženje holesterola u krvi.

Eksperimenti na Univerzitetu u Viskonsinu pokazali su da kapsule ulja iz ječma, koje sadrže sastojke koji utiču na jetru da umanjuje stvaranje holesterola, smanjuju nivo holesterola za 9—18% kod pacijenata kojii su imali operaciju bajpasa na srcu.

LEČENJE KONSTIPACIJE JEČMOM

Zbog biljnih vlakana, hemiceluloze i tanina veoma utiče na stvaranje obilnije stolice i izaziva lakše i brže pražnjenje. U Izraelu su vršeni opiti na pacijentima zavisnim od korišćenja laksativa, davanjem pogača i keksa od ječma umesto od pšenice. Kod 79% pacijenata koji su jeli 3—4 keksa dnevno illi komad pogače, konstipacija je nestala i imali su manje nadimanja i bolova u stomaku. Međutim, kada su prestali da jedu pogaču i keks od ječma, morali su ponovo da koriste laksative.

Eksperti se slažu da proizvodi od ječma imaju jače lekovita svojstva, ako su napravljeni od celog zrna (prekrupa, kaša od ječma i ovsa, flekice) koje se može naći u speoijalizovamim prodavnicama prirodne hrane, nego oni kojima su odstranjene mekinje i sa njima sastojci sa naznačenim blagotvornim dejstvom. Ovo naročito za sprečavanje konstipacije.

Dr Elson sa Univerziteta u Viskonsinu veruje da u ječmu ima još nedovoljno ispitanih antikancerogenih sastojaka. Drugi naučnik, Trou, smatra da postoje potencijalne hermikalije u zrnevlju, uključujući i zrno ječma, koje sprečavaju dejistvo izazivača raka u organima za varenje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *