javorov sirupJavorov sirup poboljšava zdravlje srca, a pruža nam i zdraviji imuni sistem. Takođe ima i antioksidativna svojstva koja štite naš organizam od slobodnih radikala.

Postoji nekoliko prirodnih zaslađivača koji su bolji za upotrebu od hemijski proizvedenog šećera, koji se najčešće koristi u većini domova. Ima i onih koji preferiraju med u odnosu na bilo koje druge prirodne proizvode ovog tipa. Međutim, javorov sirup se smatra boljim izborom zbog niskog broja kalorija u odnosu na med.

Najčešći načini upotrebe javorovog sirupa

Upotreba javorovog sirupa je česta i može se dodati različitim jelima. Stoga, smatra se kljičnim kulinarskim sastojkom u brojnim prehrambenim proizvodima. Ovaj sirup poboljšava ukus kobasica, sladoleda, različitih tipova uštipaka, svežeg voća i mnogih drugih namirnica. Može se koristiti i kao toping za palačinke, kao i uz tost ili vafle, koji predstavljaju česte poslastice u nekim državama Amerike i pojedinim delovima Evrope. Zbog svog slatkog ukusa, koristi se kao prirodni zaslađivač u pripremanju prebranca, torti, hleba i granola. Pojedini proizvođači vina ga koriste u procesu pravljenja vina umesto meda.

Nutritivna vrednost javorovog sirupa

Hranljive materije koje se nalaze u javorovom sirupu uključuju energetske materije, vodu, proteine, masti, ugljene hidrate i šećere. Što se tiče minerala, sadrži kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, natrijum, kalijum i cink. Vitamini kao što su tiamin, riboflavin, niacin i B6 se takođe nalaze u javorovom sirupu.

Brojne zdravstvene prednosti koje poseduje javorov sirup se mogu pripisati prisustvu različitih vitamina i minerala u njemu. Hajde da istražimo neke od navedenih prednosti koje javorov sirup pruža našem zdravlju.
Zdravstvene prednosti od javorovog sirupa

Antioksidansi: Javorov sirup ima brojna antioksidativna svojstva, koja su od suštinske važnosti za zdrav život. Antioksidansi su značajni za naš organizam jer neutrališu slobodne radikale, koji mogu biti uzročnici raznih zdravstenih tegoba. Mitohondrije su ćelije odgovorne za proizvodnju energije, ali tokom tog procesa, u mitohondrijama se proizvode slobodni radikali. Ova funkcija zahteva enzime koji se lako mogu oštetiti od strane drugih mikroorganizama u telu. Funkcija minerala mangana, prisutnog u javorovom sirupu, je snabdevanje organizma superoksid dismutazom, koja zapravo predstavlja oksidativni enzim. Ovaj enzim pomaže u uništavanju opasnih slobodnih radikala, koji se proizvode u mitohondrijama prilikom njihovog obavljanja normalne metaboličke funkcije.

Zdravo srce: Zdravstene pogodnosti javorovog sirupa uključuju i zdravije srce. To je jedan od organa u telu koji je podložan različitim vrstama bolesti kao što su srčani udar, ateroskleroza i druge kardiovaskularne bolesti. Prisustvo cinka u organizmu je jedan od najboljih, dokazanih načina za zaštitu srca od ovih bolesti. Javorov sirup sadrži cink i njegova konzumacija vas može zaštititi i sprečiti razvoj kardiovaskularnih poremećaja. Cink takođe pojačava rad endotelnih ćelija tako što ih štiti od oštećenja koja nastaju usled postojanja viška holesterola, zajedno sa drugim oksidisanim lipidima. Krvni sudovi se sastoje od različitih komponenti, među kojima su i endotelne ćelije, koje čine unutrašnji sloj ovih sudova. Nizak nivo cinka izlaže te slojeve povredama, koje mogu da utiču na normalan rad srca.

Zdravlje muškaraca: Konzumacija javorovog sirupa može pomoći i u održavanju muškog reproduktivnog zdravlja. Postoje određeni minerali, kao što je cink, koji se nalaze u javorovom sirupu i koji su korisni za zdravlje reproduktivnog sistema, naročito za zdravlje prostate. Smanjenje nivoa ovih minerala povećava rizik od poremećaja, kao što je rak prostate. Zbog toga je preporučljivo da se muškarci uvek trude da konzumiraju hranu koja sadrži ove minerale u odgovarajućim količinama. Javorov sirup spada u takvu vrstu namirnica koje se jednostavno koriste, lako se mogu nabaviti i pored toga je ukusan!

Imuni sistem: Istraživanja koja su sprovođena godinama su dokazala značaj prisutnosti cinka i mangana u organizmu. Nedostatak ovih minerala može lako dovesti do smanjenog broja belih krvnih zrnaca, što dalje utiče na naš imuni sistem. Dodavanje ovih minerala je jedini poznat način da se broj belih krvnih zrnaca vrati na prvobitno stanje. Javorov sirup je bogat izvor i cinka i mangana, što igra ključnu ulogu u ojačavanju imunog sistema.

Izbor i čuvanje javorovog sirupa

Javorov sirup je dostupan u prodavnicama širom sveta. Potrudite se da javorov sirup čuvate na hladnom mestu pre otvaranja, a nakon otvaranja ga držite u frižideru. Bacite ga ako primetite bilo kakvu buđ na njemu.

Ideje za brzo serviranje:

Zaslađivač: Koristite javorov sirup kao zaslađivač za čaj ili kafu.
Slatki tost: Isecite parče belog hleba i pospite ga iseckanim voćem, kao što su banane ili jabuke. Pospite cimetom u prahu i zatim od gore sipajte malo javorovog sirupa preko celog parčeta!