javorov sirupSirup iz javora ima prijatan, sladak ukus, i može da se koristi kao prirodni zaslađivač mnogo zdraviji od šećera…
Upotrebom ovog hranljivog napitka može se smanjiti rizik od nastanka mnogih bolesti…

Javorov sirup je čist prirodni proizvod koji se, bez dodatka konzervansa, može dugo čuvati. Pojedine vrste javorovog drveta, kada se “zarežu”, daju veću količinu gustog slatkog soka specifičnog mirisa – sirupa, koji u svom sastavu ima saharozu i invertne šećere. Uz to, hranljiviji je čak i od meda: 100 g sirupa sadrži 64% ugljenih hidrata, 0,4% masti, 0,1% belančevina, 0,6% minerala, a kalorijska vrednost je 275 kCal. Koristi se upravo kao zamena za šećer i med. Ima prijatan, sladak ukus, boja mu je tamnosmeđa i srednje je gustine.

Kako se pravi javorov sirup?

Iako sve vrste javora u sebi sadrže slatki sok, za dobijanje sirupa (takozvanog sapa) upotrebljavaju se posebne vrste ovog drveta (Acer saccharum) koje sadrže najviše šećera. Tokom zime, u januaru i februaru, i u periodima kada temperature osciliraju od niskih noću do relativno visokih danju, na mestima na kojima se zareže, javorovo stablo ispušta sok koji curi u kapima i skuplja se u posude. Nakon toga, sirup se ukuvava do gustine koja je nalik retkom medu.

To se najčešće radi na licu mesta, na starinski način. Sirup dobijen na taj način sadrži oko 2% šećera, slatkog je ukusa i specifičnog mirisa te se koristi i u domaćinstvu, ali i u industriji za izradu kolača i raznih poslastica. Postoji period u godini kada se ne može dobiti sok iz javorovog drveta, a znak je uvrtanje lišća. Da bi se dobilo oko 3,5 litara čistog sirupa standardnog kvaliteta, treba ukuvati 150 litara javorovog soka.
U novije vreme, izvornom sirupu dodaje se kukuruzni ili drugi sirup, a od javorovog sirupa zadržava se samo aroma.

Čuvanje i upotreba sirupa
Računa se da neotvorena posuda s javorovim sirupom može na sobnoj temperaturi da stoji do godinu dana, a da se ne izgubi na kvalitetu napitka. Upravo zbog toga, javorov sirup je vrlo cenjen kao namirnica (ili prirodni zaslađivač). Takozvano kvarenje sirupa manifestuje se tako što se po površini hvata tanka pokožica od buđi koja se lagano skine i sirup je ponovo upotrebljiv (slično kao kod pekmeza). Zanimljivo je da se javorov sirup nece stvrdnuti na niskim temperaturama. Može se mazati na hleb, stavljati na palačinke ili njime prelivati voćne salate i biskvitni kolač. Iako se za spremanje javorovog soka uglavnoi upotrebljavaju plastične posude, najbolje rešenje su stakleni sudovi koji najmanje utiču na konačan kvalitet proizvoda.

Lekovito dejstvo javorovog sirupa

Sirup koji se dobija iz kore javorovog drveta namenjen čišćenju i detoksikaciji organizma. Uzimanjem sirupa iz organizma izbacuju se nagomilane naslage sa unutrašnje strane creva i oslobađaju tanke dlačice koje služe za apsorpciju hranljivih materija. Na taj način se sprečavaju mnoge bolesti koje su izazvane upravo zbog nagomilavanja i zadržavanja otrovnih materija baš u crevima.
POVEZANO >>>Javorov sirup recepti