japanska jabuka kakiLatinski naziv (Diospyros kaki)

DRUGI NAZIVI: japanska jabuka, kaki jabuka, kakijevac.

OPIS BILJKE: Japanska jabuka kaki pripada porodici Ebenaceae, listopadno je drvo visine i do 12 metara, sa razgranatom piramidalnom krošnjom i ovalnim kožnatim zelenim listovima. Cvetovi su muški (zelene cvetne čašice) i ženski (krem boje), kao i dvopolni, sve zavisno od sorte. Plodovi bez semenki su nastali bez oprašivanja, a plod sa semenkama je oprašen ženski cvet. Plod je narandžastožute do žutocrvene boje i po obliku liči na jabuku. Stabala kakija ima oko 20.000 vrsta. Plod je aromatičnog mirisa i slatkog ukusa koji podseća na kajsiju. Uzgaja se i sadi kao kultivisana voćna i ukrasna vrsta na okućnicama i u voćnjacima.

VREME CVETANJA: Cveta u maju i junu.

UPOTREBA: List japanske jabuke kaki koristimo kao dobar adstrigent (svojstvo stezanja tkiva). Novija naučna istraživanja potvrđuju lekovito delovanje kakija kao antimutagenika i metabolika (dejstvo na metabolizam masnoća – holesterol, trigliceridi – lipidi), kao i antitumorsko delovanje. Dobar prirodni i lekovit proizvod od kakija jeste i rakija, koja ima poseban aromatičan ukus. Sušeni plodovi kakija su dobra i zdrava namirnica u zimskim mesecima, veće hranljive vrednosti. Seme kakija je dobar surogat za kafu ako ga prepržimo i meljemo u prah. Kora ploda može se sušiti, samleti u prah i koristiti kao zasladivač. Pupoljak je dobar adstrigent i stiptik.

LEKOVITI DEO BILJKE: Za sušenje koristimo mlade izdanke, list i plod japanske jabuke kaki. Svi delovi se suše brzo, na toplom mestu ili u sušari. Mlade pupoljke beremo pre listanja. List beremo u proleće, a plod u jesen, posle jačeg mraza. Plodove japanske jabuke kakija možemo omekšati tako što ih zamrznemo i preko noći ostavimo da se odmrznu. Ako smo ubrali nezrele plodove, čuvamo ih u kartonskoj ambalaži, gde će za sedam dana biti zreli.

LEKOVITO DELOVANJE: Svež plod ili sok japanske jabuke kakija uzimamo za lečenje: bolesti creva (hroničnogzatvora, upalnih stanja i infekcija creva, poremećenog varenja i pražnjenja, naročito za vreme putovanja ili promene klime), bolesti želuca (kod prehlađenog želuca, gastroenteritisa, lošeg varenja), za lečenje hemoroida (sprečava tvrdu stolicu i deluje povoljno na pražnjenje creva), za bolesti jetre i žuči (uzima se kod masne jetre, slabog rada jetre, slabog izlučivanja žuči). Ako plod kuvamo, tada njime lečimo proliv. Osušen zreo plod kakija je dobro lekovito sredstvo za lečenje komplikacija s bronhijama, i to posebno kod suvog kašlja (uzimamo prašak od suvog kakija). Sveže isceđen sok japanske jabuke kakija uzimamo nekoliko nedelja za lečenje visokog pritiska, cvetne čašice se koriste za lečenje štucavice, a plod je dobar i kod nervnih bolesti (umirujuće deluje na živce, relaksira ih i jača) i za jačanje imuniteta.

Naziv kaki u kineskoj pokrajini Mandžuriji znači “hrana bogova”. Domovina kakija je Azija, i to Mandžurija i Japan, odakle se širi po ćelom svetu kao “istočna zlatna jabuka”. U 14. veku, u Evropu je kaki doneo Marko Polo. Postoje podaci da su semenke kakija preživele razaranje atomskom bombom 1945. u Nagasakiju.

RECEPTI:
Čaj: jedna kašika suvih usitnjenih listova prelije se sa 2 dl vode, poklopi da odstoji pola sata i procedi. Uzima se 2-3 šolje čaja na dan, kao lek za navedene bolesti.
Ako oljuštimo japansku jabuku kaki i ostavimo da odstoji na suncu i preko noći, on poprimi spolja belu boju, i takav koristimo u terapiji za lečenje raznih parazita u crevima (antihelmintik), za zaustavljanje krvarenja (antihemoragik), za lečenje kašlja (antitusik) i za lečenje visoke temperature ili navale vrućine.
Suvi plod koji usitnimo u prašak (prašak pomešamo s medom ili stavimo u čaj) dobar je lek protiv kašlja.

Kozmetika: Unutrašnje meso ploda kakija dobro je kozmetičko sredstvo za čišćenje kože lica i za osvežavanje tena (priprema se u obliku maske za lice).