jaje u ishrani bebaJaje u ishrani odojčeta
Žumance se bebi posle 6 meseci daje jednom dnevno ili 4 puta sedmično. Tvrdo kuvano i isitnjeno žumance dodaje se u mlečnu kašu ili u kašu od povrća.U ishrani bebe belance se ne daje do kraja prve godine života.

Da bi se odvojilo žumance, jaje mora da bude tvrdo kuvano – 15-ak minuta, na 100 C stepeni. Jaje se može pripremiti i kao poširano, što deca odlično prihvataju. Za ovaj postupak je potrebno sasvim sveže jaje.

Uvodi se u ishranu detetu pred kraj prve godine. Priprema se tako što se u šerpu od 2 l nalije voda, posoli i doda 1 kašika sirćeta. Kada voda proključa, nisko nad šerpom treba razbiti sveže jaje. Jaje ostaviti da se kuva 4-5 minuta. Kada je gotovo, izvaditi ga rešetkastom kašikom i spustiti u sud s mlakom vodom. Kada se prohladi, izvaditi ga prvo na salvet – da se osuši, pa onda dati bebi.

Želudačnu sekreciju najbolje podstiče crveno meso spremljeno na roštilju i pečeno, osrednje deluje crveno i belo kuvano meso, a najmanje – masno svinjsko. Meso ne treba naknadno soliti. Belo meso je svarljivije, jer ima manje vezivnih vlakana.
Pre svakog hranjenja odojčeta, hranu treba probati (nikako iz dečije kašičice kojom se hrani – jer se dete tako može zaraziti) – da li je dovoljno topla i ukusna. Pažljivo pratite potrebe i želje vaše bebe i sigurno nećete pogrešiti.