jaja proteini

U 1960-im godinama proteini jaja su smatrani jednim od najkvalitetnijih dostupnih proteina. Pre nekoliko decenija smatran je čak “zlatnim standardom” za ljudsku konzumaciju. Priznanje koje je protein iz jaja primio jest zbog njegovog zaista dobrog sastava aminokiselina. U to vreme sastav aminokiselina bio je jedini pravi kriterijum prema kojem se definisao kvalitet proteina. Malo se znalo o proteinu iz surutke ili sojinim izolatima, tako da je jajčani protein vladao. Danas je jajčani protein dostojan-tveno maknut s trona jer se pojavilo mnoštvo zaista dobrih konkurenata. Da budemo pravedni, protein iz jaja još uvek ima svoje mesto, a ono je u teflonki ili pećnici. Od svih dostupnih celovitih proteina, belanca su i dalje na vodećem mestu i to se ne menja. I zato, kad niste raspoloženi za nešto drugo, treba pravi i kvalitetni protein, popijte koji belance.
jaja proteini
Prednosti
Proteini iz jaja imaju zaista neverovatan sastav aminokiselina.Jaje prosečne veličine sadrži 71 oko 6,3 grama proteina.

Slabosti
Uz izvrstan sastav aminokisehna, proteini jaja nemaju nekih posebnih funkcionalnih karakteristika. Jaja nisu jeftina kao nekad. Jajčani protein je nekad bio jeftini izvor kvalitetnih proteina, ali sada spada među one skuplje.

Svakodnevna ishrana
Verujemo da kombinacija soje, sirutke i caseina predstavlja vrhunsku specijaliziranu mešavinu. Za svakodnevnu suplementaciju radite mešavine odnosa 1:1:1 – svaka vrsta proteina čini približno jednu trećinu mešavine. A pozitivni su učinci sledeći: Kad se surutka doda soji i casein, jača imunitet još i više nego ako koristite samo sojin izolat ili casein. Zbog komplementarne prirode sastava aminokiselina, ova specijalan proteinska mešavina najverovatnije ima višu biološku vrednost od bilo kojeg drugog pojedinačnog izvora proteina. Ova mješa-vina nudi podršku imunološkom sistemu kao i ANTIOKSIDANSNA stimulaciju. Ova kombinacija daje “kritični grozd” aminokiselina potrebnih za optimalni metabolizam mišića i rast. Ekonomski gledano, ova je formula dobra. Puno je jeftinija od čistog kvalitetnog proteina iz surutke, a pruža daleko bolje efekte. Telo mora dobijati raznolike i balansirane izvore svih nutrienata. Mešanje i kombinovanje proteina ključni je proces u optimizaciji suplementacije. Prilikom odabira proteina, uvek proverite način njihove proizvodnje. Držite se onih proteina proizvedenih na niskim temperaturama i mikrofiltracija ili izmenom jona za protein iz surutke. Pronađite firmu kojoj verujete i koja distribuira casein i držite je se. Uvek koristite sojin izolat (po mogućnosti Supre), a ne koncentrate. I, ako želite porciju celovitih proteina, jedite belanca. Ako je potrebno nešto da zapamtite iz ovog teksta, onda je to činjenica da nisu svi proteini jednaki. Ima onih visokokvalitetnih i onih manje kvalitetnih. Kvalitet zavisi ne samo o njegovog izvora nego i o metodi ekstrakcije, te postoje funkcionalne karakteristike koje se pripisuju različitim vrstama proteina.
PROTEINI I AMINOKISELINE

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *