jaja proteini

jaja proteiniSvi se slažu da jaja, zbog mnoštva amino kiselina koje sadrže, predstavljaju najsavršeniji izvor proteina koji nam je priroda podarila. Protein koji se nalazi u jajima je skoro 100% svarljiv i organizam može u potpunosti da ga iskoristi. Za potrebe sportista koji mora da unese priličnu količinu proteina, jaja nude još jednu prednost – ona nisu skupa u poređenju sa drugim glavnim izvorima proteina poput mesa i ribe.

Jaja kalorije
Kajgana od jednog jajeta 100 kalorija
Jaje celo kuvano u zavisnosti od veličine od 70-80 kalorija
Jaje tvrdo kuvano 70-80 kalorija
Jaje belance 17 kalorija
Jaje žumance oko 55 kalorija
Prženo jaje oko 100 kalorija
Jaje na oko 90 kalorija
Ćureće jaje 170 kalorija
Guščje jaje 190 kalorija
Pačje jaje 185 kalorija

Ne tako davno, jaja su se nalazila na vrhu liste zabranjene hrane zbog visokog nivoa holesterola. Američko udruženje za bolesti srca čak je odredilo i broj žumanaca koji bi čovek trebalo da konzumira u toku jedne nedelje: ne više od četiri. To više nije slučaj, i to otkako je ovo udruženje promenilo osnovna uputstva 2003. godine, koja su zasnovana na istraživanjima srčanih bolesti; ono danas tvrdi da ne treba ograničiti unos jaja već ukupan dnevni unos holesterola. Prema tome, ako imate normalan nivo holesterola, sasvim je u redu da konzumirate jaja svakoga dana. Ali, holesterol može da postane problem ako jedete žumanca zajedno sa zasićenim mastima i drugom hranom bogatom holesterolom. Međutim, ako vam je ishrana raznovrsna i bogata povrćem, voćem, žitaricama i nemasnim mesom, onda i dnevni unos jaja ne bi trebalo da predstavlja problem.

Da bi ste dobili najviše proteina iz jaja a smanjili masti, kalorije i holesterol, preporučujemo vam da napravite omlet ili kajganu, ali od belanaca. Veliko sveže jaje ima oko 75 kalorija, 5 grama masti i 6 grama proteina; samo belance ima oko 17 kalorija i nimalo masti, a sadrži skoro 6 grama proteina. Ipak, ne bi trebalo da u potpunosti eliminišete žumance iz ishrane, jer ono sadrži druge važne hranljive materije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *