jaja proteini

jaja holesterolJAJA I HOLESTEROL
Poznato je da visok nivo holesterola u krvi povećava rizik od srčanih oboljenja i oboljenja krvnih sudova. Nije još razjašnjeno koliko na to utiiče holesterol unet sa hranom, a koliko drugi faktori koji podstiču njegovo stvaranje i nagomilavanje u organizmu. U svakom slučaju, mnogi autori preporučuju kontrolisanje unete količine masti i holesterola preko hrane, što je naročito značajno za one koji imaju nivo holesterola iznad normale.

Koliko holesterola sadrži jedno jaje
Jedno jaje sadrži od 265 do 450 mg holesterola, i to uglavnom žumance. Prema tome, potrošnju jaja treba ograničiti na 1 jaje dnevno ili 4 komada nedeljno, jer je preporuka,da se ne unosi više od 300 mg holesterola dnevno.

Dijete koje isključuju ili ograndčavaju konzumiranje jaja:
— dijeta sa kontrolisanim unošenjem masti i dijeta sa malo holesterola;
— dijeta sa malo belančevina.

Takođe osobe koje su podložne alergijama treba oprezno da koriste jaja, jer jaja spadaju u mali broj namimica koje mogu da izazovu alergije poput: bolova u trbuhu, mučnine, povraćanja, grčeva, vrtoglavice, ekcema i sl.

Jaja su veoma kvarljiva, te sva jela koja ih sadrže u većoj količini moraju biti dobro kuvana ili pečena. Držati ih treba u frižideru i servirati veoma tople ili veoma hladna. Takođe, i industrijski proizvedene namirnice (testenine keksi i dr.) koje sadrže jaja znatno su kvarljivije od sličnih namimica bez jaja. Ovo zbog toga što jaja predstavljaju pogodan supstrat za razne mikroorganizme, pa i one kojii stvaraju otrove (Salmonella i dr.).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *