dijeta sa jagodama

Jagode kalorije
Na 100 grama 32 kalorije
Ugljeni hidrati 7.7 g
Proteini 0.67 g
Dijetalna vlakna 2.0 g
dijeta sa jagodama
Jagode vitamini na 100 g
Vitamin A 12 IU
Vitamin C 58.8 mg 98% dnevnih potreba!
Vitamin E 0.29 mg
Vitamin K 2.2 µg
Vitamin B3 0.386 mg
Vitamin B6 0.047 mg
Vitamin B2 0.022 mg

Jagode minerali na 100 g
Kalcijum 16 mg 1.6% dnevnih potreba
Gvoždje 0.41 mg 5% dnevnih potreba
Magnezijum 13 mg 3% dnevnih potreba
Mangan 0.386 mg 17% dnevnih potreba
Zinc 0.14 mg 1%
Zar ima nečeg lepšeg od na suncu sazrele jagode?
Za decu i odrasle jagoda je pravo zadovoljstvo!
Mnogo grešite ako ne jedete jagode, naročito zato što je ovo voće veoma efikasno protiv reumatskih bolova. Pošto je bogata mineralnim solima i vitaminima,jagoda je i odlično sredstvo za jačanje organizma kome nedostaju minerali. Uz sve ovo, ona stimuliše jetru i povoljno deluje na rad nervnog sistema i žlezda. Ako vam je potrebno dobro sredstvo za jačanje vašeg prirodnog imuniteta, jedite jagode.
Dijeta sa jagodama

Jagode imaju malo kalorija (32 kcal/100g) i masti, ali su bogat izvor zdravlja jer daju fitojedinjenja i hranljive materije, minerale i vitamine koji su neophodni za optimalno zdravlje.

Sveže bobice jagode su odličan izvor vitamina C (100 gr će obezbediti oko 58,8 mg ili oko 98% dnevnih potreba organizma), koji je takođe moćan prirodni antioksidant. Potrošnja voća bogatog vitaminom C pomaže organizmu da razvije otpornost prema infektivnim agensima, kontroliše upale i uništava štetnie slobodne radikale.

Plod jagode je bogat vitaminima B-kompleksa. Sadrže vrlo značajne količine vitamina B6, B2,B3, pantotenske kiseline i folne kiseline. Ovi vitamini deluju kao ko-faktori i pomažu metabolizam ugljenih hidrata, proteina i masti.

Jagode sadrže vitamin A, vitamin E i beta-karoten u malim količinama. Ovi sastojci pomažu kao zaštita od slobodnih radikala i reaktivnih vrsta kiseonika (ROS) koji igraju ulogu u starenju i različitim patološkim procesima.

Osim toga jagode sadrže dobru količinu minerala poput kalijuma, mangana, fluora, bakra, gvožđa i joda. Kalijum je važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti koja pomaže kontrolu srca i krvni pritisak. Mangan se koristi od strane tela kao ko-faktor za antioksidativni enzim, superoksid dismutaz. Bakar je neophodan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Gvožđe je neophodno za formiranje crvenih krvnih zrnaca. Fluor je sastavni deo kostiju i zuba i važan je za prevenciju karijesa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *