Naizgled sasvim jednostavno jabukovo sirće može biti odličan lek za grlo, varenje, cirkulaciju, srce, bubrege i krvne sudove, pritisak, svrab, vene, reumu i hronični umor…

Prirodno jabukovo sirĆe ima izuzetne lekovite moći, tvrde naučnici. Pomaže kod bolesti grla, reguliše varenje, cirkulaciju i razmenu materija, štiti srce, bubrege i krvne sudove, snižava krvni pritisak i čuva liniju.
Oblozi od jabukovog sirćeta primenjuju se kod proširenih vena, reumatskih tegoba i hroničnog umora. Nerazblaženim jabukovim sirćetom ispira se grlo kod prvih znakova prehlade, a vrlo je dobro za stomačne tegobe uzrokovane vodom i hranom.

Protiv svraba kože preporučuje se spoljna upotreba razblaženog sirćeta, a trljanje i masiranje njegovim rastvorom. Osim dugotrajnog osećaja svežine, ovakve kisele kupke daju koži mekoću, vlažnost i rumenilo.

jabukovo sirce

JABUKOVO SIRĆE ZA MRŠAVLJENJE

Svako jutro na prazan želudac piti čašu vode sa jednom do dve kašičice sirćeta ili uz svaki obrok popiti čašu vode sa dve kašičice sirćeta. Terapija traje dva meseca i Jabukovo sirce utiče na sagorevanjt suvišnog masnog tkiva.

ZA OPEKOTINE

Na opekotinu naneti jabukovo sirce nekoliko puta. To će da spreči pojavu plika i ublaži bolove.

ZA VISOK PRITISAK

Tri puta dnevno piti čašu vode sa dve kašičice jabukovog sirćeta.

ZA ISPIRANJE GRLA

U čašu vode sipati kašičicu sirćeta i ispirati grlo na svaka dva sata.

SINUSI

Na svaki sat, popiti času vode u kojoj je razmućena kašičica jabukovog sirćeta.

HRONICNI UMOR

Pomešati tri kašičice jabukovog sirćeta sa šoljom meda, sipati u teglu i uzimati svako veče pred spavanje po dve kašičice. Drugi način je da se kašičica sirćeta sipa u čašu vode i pije pomalo tokom ručka.

REUMATIČNI ZGLOBOVI

Bolna mesta u toku noći obložiti platnenom tkaninom natopljenom jabukovim sirćetom a odozgo uviti suvom krpom. Uz svaki obrok popiti čašu vode u kojoj je razmućeno deset kašičica jabukovog sirćeta.

KAO LEK ZA GLAVOBOLJU

Popiti čašu vod u kojoj su razmućene dve kašike meda i dve kašike jabukovog sirćeta.

JABUKOVO SIRĆE KAO LEK ZA PROŠIRENE VENE

Svakog jutra i večeri istrljati jabukovim sirćetom kožu preko proširenih vena i dva puta dnevno popiti času vode sa dve kašičice sirćeta. Terapija traje mesec dana.

ZA AKNE I MITISERE

Jedan deo jabukovog sirćeta izmešati sa osam delova vode i time tri puta dnevno prskati lice.

JABUKOVO SIRĆE KAO LEK ZA EKCEM

Obolela mesta mazati jabukovim sirćetom četiri puta dnevno i tri puta u toku noći. Ekcem i svrab će ubrzo nestati.


Kako napraviti domaće jabukovo sirće

Za izradu sasvim prirodnog domaćeg jabukovog sirćeta potrebne su neprskane jabuke (najbolje divlje, samonikle) i šećer. Jabuke dobro oprati, odstraniti peteljke, a zatim ih sa semenom usitniti i samleti u mašini za meso. Zajedno sa sokom koji puste sipati u veći lonac, dodati sto grama šećera, sve dobro izmešati, sud prekriti čistom ispresavijanom gazom i ostaviti na toplom mestu ili na suncu. Povremeno pregledati i promešati.
Fermentacija traje oko 25 do 30 dana. Posle toga sirće procediti i sipati u flaše. Treba da ima svetložutu boju. Sirće procediti više puta kroz gustu cediljku, a potom i kroz višeslojnu gazu, da bi se dobila bistra tečnost. Čuvati u hermetički zatvorenim flašama na hladnom i mračnom mestu. Ukoliko se tokom zrenja sirce zamuti, ili se pojavi talog, treba ga još jednom prpcediti kroz višeslojnu gazu.

JABUKOVO SIRĆE DOZIRANJE

Ustanovljena je optimalna doza jabukovog sirćeta koju treba uzeti u toku jednog dana. To je rastvor od dve kašike sirćeta u mlakoj, prethodno prokuvanoj vodi, uz dodatak dve kašike meda.

POJAČANI NAPORI

U ishrani sportista i ljudi izloženih intelektualnim naporima, jabukovo sirce i njegova kombinacija sa medom trebalo bi da zauzmu važno mesto. Ovo sirce je bogato kalijumom koji utiče na rad mišića i nera-va, a učestvuje i u biohemijskim procesima na ćelijskom nivou.

JABUKOVO SIRĆE KAO ČISTAČ KRVI

Jabukovo sirce održava nivo šećera u krvi, ubrzava metabolizam i sagoreva kalorije. Otrovi i naslage se brže izlučuju iz ćelija, što dovodi do detoksifikacije celog organizma. Sirce reaguje alkalno i tako normalizuje pH vrednost krvi.