Obe namirnice i jabukovo sirće i med poseduju supstance korisne za zdravlje a njihova kombinacija nudi dvostruku zaštitu i koristi za organizam. Studije su pokazale da ovi sastojci mogu pomoći kod smanjenja upala, borbi protiv infekcija, olakšanju problema sa varenjem i refluksom izazvanim vraćanjem želudačne kiseline.Kombinacijom sirćeta sa medom ublažava se oštar ukus samog sirćeta zbog koga mnogi ne žele da ga koriste iako su svesni njegovog lekovitog dejstva.

Koristi od jabukovog sirćeta
Jabuke u sebi sadrže vitamine, minerale, antioksidante i vlakna. Jabukovo sirće – naročito sirovo i nefiltrirano može olakšati varenje i uticati na zdravlje debelog creva.Takodje medicinska istraživanja potvrdjuju da jabukovo sirće može da dovede do smanjenja problema sa refluksom i da ublaži probleme sa stomačnom kiselinom.Jabukovo sirće se može vezati za toksine i tako ubrzati njihovo izbacivanje iz tela.

jabukovo sirce i med

Med
Antiupalno dejstvo meda može pomoći kod zaceljivanja povreda. Autori takođe navode da se med upotrebljavao vekovima za rešavanje problema sa sinusima i orlanim problemima a njegove antioksidantne karakteristike imaju zaštitnu ulogu u borbi protiv bolesti.Med takodje može biti efikasan kod tretmana refluksa jer poseduje sposobnost oblaganja jednjaka.

Zbog svog sadržaja koji je prirodno bogat kalijumom, magnezijumom, bakrom, gvožđem, pektinom, silicijumom, prirodnom jabučnom kiselinom i prirodnom vinskom kiselinom, organsko nefiltrirano jabukovo sirće je prirodni čistač organizma, oksidant i detoksikator. Sprečava stvaranje zadebljanja na krvnim sudovima, koja mogu da dovedu do povišenog krvnog pritiska, rastvara višak masti, sluzi i šlajma u telu. Takođe sadrži vitamin A, B1, B2, C, E i bioflavonoide. Organski med se upotrebljava zbog njegovih prirodnih antibakterijskih i antibiotskih karakteristika a takođe sadrži i antioksidante.

Med i jabukovo sirće zajedno
Mešavina jabukovog sirćeta i meda može dovesti do povećanja broja potencijalnih zdravstenih koristi. Mešavina ova dva sastojka može naročito biti korisna za ljude sa refluksom koji izaziva kiselina iz želuca, dok se oba sastojka javljaju kao mogući lek u rešavanju ovog problema. Problemi sa varenjem su povezani sa kiselim refluksom, pa ljudi sa opštim probavnim smetnjama vole da pijuckaju mešavinu sirćeta i meda. Druga praktična korist ove mešavine je ukus – slatki med preovlađuje oštrinu sirćetne kiseline.

Saveti i preporuke
Pomešati jednu kafenu kašičicu sirćeta i jednu kafenu kašičicu meda u čaši vode. Konzumirati ovo 30 minuta pre jela da bi se sprečila pojava refluksa. Zbog pesticida, birajte organsko jabukovo sirće.

Koristite mešavinu jabukovog sirćeta i meda da bi se oslobodili artritisa, kolitisa, simptoma polenske kijavice, ublažavanje siptoma menopauze i kašlja ( držite ovaj tonik pored kreveta i koristite ga pri napadima kašlja), vrtoglavice, ekcema (uzrokovanih nedostatkom kalijuma) i bolnih umornih očiju ( ne koristiti direktno na oči). Takođe poboljšava varenje, sprečavarefluks i gorušicu kada se uzme u toku ili odmah nakon jela.