jabukovo sirce

jabukaLEKOVITA SVOJSTVA JABUKE
-Smanjenje holesterola u krvi i zaštita od arterioskle-roze.
-Snižavanje krvnog pritiska.
-Stabilizacija šećem u krvi.
-Zaštita srca i krvnih sudova.
-Ubijanje virusnih infekcija, smirivanje stomaka i dreniranje bubrega.
-Zaustavljanje proliva kod dece (strugane jabuke).
-Umanjenje apetita.

Koliko?
Jedući dve-tri jabuke dnevno može se sniziti nivo holesiterola u krvi i povećati »korisni« HDL holesterol. Ova količina jabuka takođe može znatno sniziti krvni pritisak i uticati na stabilnoist nivoa šećera u krvi.

Redovino korišćenje jabuka naročito se preporuouje onima koji pate od stomačnih tegoba, arterioskleroze, reume, artritisa i kamena u žuči i bubregu, ali i zdravim osobama koje žele da sačuvaju zdravlje i lep izgled. Jabuka ujutro stvara raspoloženje za ceo dan, jabuka u podne obezbeđuje očuvanje »linije«, a jabuka uveče, pre spavanja, obezbeđuje dobar san.
Neki preporučuje tzv. jabučni dan u mesecu, kada se za doručak pije sok jabuke pomešan sa limunovim sokom, pre podne se konzumiiraju 2—3 jabuke sa pokožicom, po podne 3—4 jabuke, a za večeru topla kaša od kuvane jabuke, sa 2—3 kašike meda. Tople pečene jabuke sa medom služe i kao lek protiv promrzlosti.

U narodnej mitologiji jabuka se naziva kraljicom voća, zbog poznatog dejstva neutralisanja kiselina u organizmu, te povoljno deluje protiv svih vrsta acidoza, kostobolje, reumatizma, žutice, svih poteškoća sa jetrom i žučnim mehurom, nervoze i bolesti kože izazvanih hiperaoiditetom i autotoksikacijom.

Naučna istraživanja u raznim zemljama potvrđuju verovanja da su jabuke svestran i potencijalni prirodni lek, koji utiče da se doktor drži podalje od kuće.

Jedna stara izreka kaže:Ako jedete jabuku pre spavanja, ostavdćete doktora bez hleba.

JABUKA — ZAŠTITNIK SRCA I KRVNIH SUDOVA
Voće, a naročito jabuke pomažu da se kardiovaskularni sistem očuva u dobrom stanju. Istraživači u Italiji i Francuskoj su ustanovili da se konzumiranjem jabuke smanijuje holesterol u krvi. Dr Sable-Amplis je vršio ispitivanja na dve grupe zdravih muškaraca i žena, čija se dijeta razlikovala samo po tome što su neki jeli dve-tri jabuke dnevno, mesec dana. Nakon toga ustanovio je da je kod grupe koja je jela jabuke, holesterol u krvi sinižein, kod 60% njih odnosno kod više od polovine ispitanika smanjen je za više od 10%,osim toga kanstatovaino je i povećanje koriisnog HDL holesterola na račun destruktivnog LDL holesterola koji začepljuje arterije. Ova se svojstva pripisuju obilju pektina u jabukama, te ih zato treba jesti sa korom, ali dobro oprane. Smatra se da pektin, u zajednici sa vitaminom C, deluje na sniženje holesterola u krvi, te se tako računa i na kardioprotektivna svojstva jabuka.

JABUKE I DIJABETIČARI
Nesporno je da jabuke koriste dijabetičarima i drugima kojii žele da smanje preterano povećanje šećera u krvi. Jabuke se rangiraju na dnu tzv. »glikemik indeksa« (mera kako se brzo poveća koncentracija šećera u krvi posle jela), pa su, kao i pasulj, jedan od najboljih prirodnih regulatora šećera u krvi. To znači da, iako u jabuci ima dosta prirodnog šećera, on ne utiče na brzo povećanje šećera u krvi. Jabuike, u stvari, reguliišu stvaranje insulina, smanjuju holesterol i krvni pritisak. Ustvari, istraživači na Jel univerzitetu na čelu sa dr G.Švarcom utvrdili su da jabuke svojom aromom deluju umirujuće, što utiče na sniženje krvnog pritiska.

Pošto nas jabuke čine sitijim nego kada pijemo sok ili jedemo pire od jabuka, one su dobre i za dijetu i mršavljenje, jer smanjuju apetit i potrebu za većim unošenjem hrane.

JABUKA PROTIV VIRUSA I PREHLADE
Naučnici u Kanadi su nakon isipitivanja ustanovild da sok od jabuke utiče na inaktiviranje virusa — izazivača raznih bolesti, tako da jabučni sok ima daleko veće dejstvo nego sok od grožđa i čaj. Koinzumiranjem više jabuka organizmu se pruža zaštita protiv prehlada i zapaljenja gornjih disajinih organa.
Pektin u jabukama je prirodni lek za očvršćenje stolice, te pomaže u lečenju proliva. Ribana jabuka se ponekad koristi kao narodni lek, a prečišćeni pektin iz jabuke je sastojak nekih lekova protiv proliva (dijareje).

PRAKTIČNI SAVETI
— Što se više jabuka jede, to se više utiče na sniženje nivoa holesterola u krvi, s tim što je to sniženje efikasnije kod žena nego kod muškaraca. Sniiženje holesterola se ne može očekivati od jabučnog soka, kao ni sniženje krvnog pritiska i stabilizacija šećera, jer on sadrži sasvim malo pektina u odnosu na plodove jabuka.
— Fermentisani jabučni sok ili jabukovo sirće može utiicati na ometanje sistema koji rastvara ugruške krvi, što može uticati na podložnost krvi ka stvaranju masnih pločica na zidovima krvnih sudova. Suprotno tome, ovakvo dejstvo nema jabučni sok.
— Za vreme prve tri nedelje konzumiranja više jabuka, ukupni holesterol u krvi se može povećati, i tek posle tog vremena dolazi do sniženja ispod zatečenog nivoa. Smatra se da svakih 200 g jabuka snižava nivo holesterola za 1%.
— Treba jesti jabuke sa korom, jer je kora bogata pektinom. Sok ima i manje antikancerogenih materija od sveže jabuke.
— Korišćenjem jedne jabuke na 15 minuta pre jela utiče se i na smanjenje telesne težine, jer celuloza koju ona sadrži izaziva osećaj sitosti, te se manje kalorija unosi u toku obroka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *