jabuka

SASTAV I NUTRITIVNA VREDNOSTjabuka

Jabuke imaju veliki značaj u našoj lishrani, jer ih na tržištu ima praktično preko cele godine, a prijatnog su ukusa i izuzetno visoke bioenergetske vrednosti. Bogate su šećerima (glukoza, fruktoza, saharoza) — 9% do 12%, dok
skroba imaju samo u tragovima. Sadrže dosta biljniih vlakana (celuloza, hemiceluloza, pektilin i lignin), i to pretežno u ljusci. Veoma malo imaju belančevina (oko 0,3 %), i masti, a holesterola nemaju. Jabuka osrednje veličine i sadržaja šećera daje oko 40 kalorija.

Vitaminska vrednost jabuke je veoma skromna. Ima nešto vitamina A, vitamina iz grupe B i oko 10 mg vitamina C, i to pretežno u pokožici, pa je treba jesti sa korom, posle dobrog pranja. 100 grama jabuke obezbeđuje svega oko 10% dnevne potrebe u vitaminu C. Od mineralmh sastojaka najviše ima kalcijuma, kalijuma gvožđa, i fosfora.

Koliko kalorija ima jabuka
Broj kalorija u jabukama zavisi od količine šećera,satke jabuke su kaloričnije od nakiselih.
Jabuka kalorije na 100 grama
Energija 50 kalorija 2,5%
Ugljeni hidrati 13,81 g 11%
Proteini 0,26 g 0,5%
Dijetalna vlakna 2,40 g 6%
Jabuka vitamini
Niacin 0,091 mg 1%
Pantotenska kiselina 0.061 mg 1%
Piridoksin 0,041 mg 3%
Riboflavin 0,026 mg 2%
Tiamin 0,017 mg 1%
Vitamin A IU 2%
Vitamin C 4,6 mg 8%
Vitamin E 0,18 mg 1%
Vitamin K 2,2 mcg 2%
Elektroliti
Kalijum 107 mg 2%
Minerali
Kalcijum 6 mg 0,6%
Gvožđe 0,12 mg 1%
Magnezijum 5 mg 1%
Fosfor 11 mg 2%

Nakiseo ukus jabuke dolazi od jabučne kiseline, čiji se sadržaj smanjuje sazrevanjem, te postaje sve slađa.

KORIŠĆENJE I PRIPREMANJE
Ljuštiti i rezati jabuke neposredno pre korišćenja. Sečenjem ploda povređuju se ćelije voćnog »mesa« i dolazi do oksidacije i tamnjenja. Ovo se može usporiti potapanjem kriški u rastvor limunovog soka ili razblaženog sirćeta, ili mešanjem sa komadima citrus plodova u voćnoj salati. Držanje rezane jabuke u frižideru ne sprečava promenu boje.

Kada se neoljuštene jabuke kuvaju, nerastvorljiva celuloza i lignin održavaju ljusku čitavom tokom kuvanja, a »meso« jabuke omekšava pošto se pektin u ćelijama rastvara i voda ističe iz njih. Da bi se sprečilo pretvaranje pečene jabuke u kašu, srž jabuke izvaditi i puniti šećerom i suviin grožđem, koji apsorbuju vlagu.

Jabučni sok. Bistar jabučni sok je filtriran, da bi se odstranila pulpa, koja ide u mutne sokove. Većina jabučnih sokova na tržištu je pasterizovana, zatim pakovana u vakumska pakovanja, da bi se zaustavilo prirodno dejstvo enzima. Bez pasterizacije, enzimi deluju na sok tako što pretvaraju šećer u alkohol, tj. izazivaju vrenje soka. Osim toga, pasterizacija štiti sok od pojave plesni koje proizvode otrov neurotoksin — patulin.

Najvredniji su sokovi koji se proizvode bez dodatka šećera i konzervansa, te njih treba kupovaiti i konzumirati.

Jabučni sok sadrži oko 12%, ugljenih hidrata, 6 mg kalcijuma 100 mg kalijuma i 1 mg gvožđa, računato na 100 g soka. Ovaj sok ima veću hranljivu i biološku vrednost, s obzirom na to da sadrži i mineralne sastojke, nego »kola«-pića.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *